Hlavní obsah

Ďuričko neuspěl u ÚS, trest 12,5 roku si musí odsedět

– Brno
Novinky, pko

Poslední naděje na zvrácení trestu zhasla pražskému hoteliérovi Bohumíru Ďuričkovi. Jeho stížnost jako zjevně neopodstatněnou smetl ze stolu Ústavní soud (ÚS). Ve středu verdikt zveřejnil. Za vraždu Václava Kočky mladšího si tak bude muset hoteliér s definitivní platností odpykat 12,5 roku ve vězení.

Foto: Archiv, Právo

Bohumír Ďuričko u soudu

Článek

Ďuričko ve své stížnosti tvrdil, že postupem soudů byla porušena jeho práva na spravedlivý proces, neboť nižší soudy prý neakceptovaly jeho navržené důkazy, které měly prokázat, že se pouze bránil ataku Kočky a až v krajní sebeobraně sáhl po zbrani. V tom hoteliér navíc spatřoval i polehčující okolnost.

ÚS ale na jeho argumentaci odmítl přistoupit a upozornil, že Ďuričko ve své stížnosti jen opakuje argumenty, které použil už u obecných soudů. Podle soudce zpravodaje Františka Duchoně se nižší soudy obsáhle zabývaly argumentem nutné sebeobrany a došly k závěru, že hoteliérovo jednání takto rozhodně nelze posuzovat.

„Opakovaná střelba proti poškozenému byla zcela zjevně nepřiměřenou reakcí na útok poškozeného. Úder ze strany poškozeného byl jediný a velmi malé intenzity. O tom svědčí nejen znalecké posudky, ale také další ve věci provedené důkazy. Naproti tomu opakovaná střelba stěžovatele do těla poškozeného, směřovaná do míst s životně důležitými orgány, kdy další dva výstřely byly vedeny proti již bezvládnému tělu, svědčí spíše o mstě, resp. odvetě. O převládnutí afektu zlosti nad stěžovatelem tvrzeným afektem strachu svědčí i závěry znaleckého posudku,“ napsali soudci.

Třikrát vypálil

K události došlo loni 9. října před půlnocí v pražské restauraci Monarch po křtu knížky tehdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Ďuričko se na párty po akci dostal do strkanice s Kočkou, který ho udeřil do obličeje. Hoteliér zareagoval tím, že vytáhl zbraň a na svého protivníka třikrát z bezprostřední vzdálenosti vystřelil. V další palbě mu zabránil jen vzpříčený náboj.

Reklama

Výběr článků

Načítám