Hlavní obsah

V politice se snažím získávat státní zakázky, napsal Bárta

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti s invazí lidí z ABL do politiky v pátek zveřejnil deník Blesk dopis Víta Bárty, kterým letos v lednu svým kolegům a podřízeným ve firmě vysvětloval předávání vedení agentury do rukou svého bratra Matěje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta

Článek

V interním dopise současný šéf resortu dopravy uvedl, že do kontaktu s politikou přichází kvůli státním zakázkám. „S politikou přichází do styku každý z nás, já tím více, že se snažím získávat i státní zakázky, abychom zajistili stabilitu naší společnosti, a tím i jistotu pro vás, naše zaměstnance,“ cituje Bártův dopis Blesk.

ABL přitom po sestavení vlády oznámila, že se kvůli vyloučení jakýchkoliv pochybností nebude účastnit žádných tendrů, které budou vypisovat ministerstva ovládaná zástupci strany Věci veřejné. Bárta je v Itálii na dovolené, jeho reakci se Právu včera získat nepodařilo.

Shodou okolností v pátek podepsala ABL s Pražskou informační službou (PIS) smlouvu na provoz sedmi pražských památek. Je na dobu neurčitou a firma za rok zaplatí 55 miliónů korun. ABL se o památky starala od loňského srpna, v červnu uspěla v novém výběrovém řízení.

Protikorupční sdružení bylo k ABL smířlivé

Příliv lidí z bezpečnostní agentury ABL do vlivných vládních funkcí nechával v uplynulém měsíci českou pobočku mezinárodní protikorupční organizace Transparency International (TI) poměrně v klidu. Předseda její správní rady Václav Láska přitom po svém odchodu od policie zastával podle zjištění Práva v ABL vysoký manažerský post.

Šéf pobočky TI David Ondráčka nicméně vylučuje, že by poměrně smířlivý postoj organizace k dosazování lidí z ABL do klíčových funkcí na několika ministerstvech byl Láskovým předchozím působením ve firmě jakkoliv ovlivněn.

„S kolegou Láskou jsme se domluvili, že se vzhledem ke své profesní minulosti nebude k ABL vyjadřovat. Můj názor to nijak neovlivnilo,“ řekl Právu Ondráčka.

Těch lidí je opravdu nebývale moc a jsou ve vysokých funkcích, takže určité obavy tu samozřejmě na místě jsou.
Šéf české pobočky TI David Ondráčka

Ten v médiích v uplynulých dnech např. uvedl, že riziko spojené s angažováním lidí z ABL ve vedení resortů vnitra nebo dopravy je minimální, protože jde o veřejně známé vazby, které jsou tak pod drobnohledem médií.

„Tím ovšem neříkáme, že to neznamená žádný problém. Těch lidí je opravdu nebývale moc a jsou ve vysokých funkcích, takže určité obavy tu samozřejmě na místě jsou,“ dodal v pátek Ondráčka. Daleko rizikovější jsou podle něj vazby skryté, o kterých se neví nebo nemluví.

Láska podle svých slov u ABL, kterou donedávna ovládal hlavní sponzor strany Věci veřejné a zároveň nový ministr dopravy Vít Bárta, pracoval před třemi lety, a to zhruba jedenáct měsíců. Na starosti měl jednu z klíčových divizí agentury postavené na detektivní práci v terénu.

Stejně jako Ondráčka včera i Láska vyloučil, že by jeho práce pro jednu z největších bezpečnostních agentur na našem trhu postoje nevládní protikorupční organizace jakýmkoliv způsobem ovlivnilo. „Nemá to s tím nic společného,“ řekl Láska, který před příchodem do ABL pracoval jako elitní detektiv u policie. Na starosti měl složité hospodářské kauzy, vyšetřoval např. kauzu Viktora Koženého.

Kromě Bárty, který v nové vládě Petra Nečase ODS) vede ministerstvo dopravy, se z ABL do ministerského křesla vyhoupl také Josef Dobeš, který byl až do roku 2009 členem představenstva firmy. Oba si přivedli lidi spojené s ABL i jako náměstky, na dopravě je jím bývalý člen dozorčí rady společnosti Martin Sýkora a na školství někdejší místopředseda představenstva Kryštof Hajn.

Jako náměstek na ministerstvu vnitra, kterému šéfuje volební lídr strany Věci veřejné Radek John, pak působí další z nedávných členů představenstva ABL Miroslav Zahálka.

Reklama

Výběr článků

Načítám