Hlavní obsah

Velvyslance Baštu vyslýchala policie kvůli vízům na Ukrajině

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protikorupční policie podle informací Práva vyslýchala počátkem července bývalého českého velvyslance na Ukrajině Jaroslava Baštu i někdejšího generálního konzula ve Lvově Ladislava Hradila.

Článek

Oba policistům vysvětlovali okolnosti případu fungování zpoplatněného call centra pro ukrajinské žadatele o vízum v Česku.

Stovkám Ukrajinců se placení poplatků 300 korun za registraci nelíbilo, proto podali žalobu na český stát. Obvodní soud pro Prahu 1 jim pak letos v červnu dal částečně za pravdu a nařídil, aby ministerstvo zahraničních věcí uhradilo poplatky celkem 161 Ukrajincům.

Podle Hradilova advokáta Radka Ondruše jeho klient vypovídal jako svědek a nikoli podezřelý. Policie prý zatím ani nezahájila oficiální úkony trestního řízení pro podezření z nějakého trestného činu.

Hradil kvůli tomu přišel o funkci generálního konzula

Hradil byl na policejní služebně podat vysvětlení 1. července, Bašta podle informací Práva vypovídal o den později.

„Mohu potvrdit, že můj klient v dané věci vypovídal na policii. Podrobně popsal celý průběh dění kolem call centra a necítí žádné osobní zavinění. K dané věci můžeme uvést, že ministerstvo zahraničí bylo o celém průběhu zřizování call center detailně informováno a kdykoli jej mohlo regulovat anebo zastavit,“ řekl v pátek Právu Hradilův advokát Radek Ondruš.

Právě kvůli této kauze přišel Hradil o funkci generálního konzula a musel odejít i z ministerstva zahraničí. Bašta jako velvyslanec ze zdravotních důvodů skončil letos na jaře.

Poplatky přitom šly do kapsy jedné jihomoravské soukromé telekomunikační firmě, která call centrum bez předchozího výběrového řízení provozovala z Česka.

Podle zjištění Práva zatím nic nenasvědčuje tomu, že by to policisté chtěli v blízké době někoho obvinit. Pracují totiž s verzí, že nešlo o pochybení jednotlivců, tedy například Bašty či Hradila, ale o systémový problém ministerstva jako takového.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám