Hlavní obsah

Strojvůdce před nehodou v Ústí mačkal tlačítko bdělosti

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drážní inspekce ve čtvrtek potvrdila, že strojvůdce před pondělní nehodou osobního vlaku City Elefant v Ústí nad Labem mačkal v lokomotivě tlačítko bdělosti. Do poslední chvíle tak vlak ovládal.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Článek

„Zřejmě to tak nevypadá na jeho zdravotní indispozici,“ řekl Právu mluvčí Drážní inspekce Jan Kučera. Strojvůdce při nehodě vlaku na místě zemřel, do nemocnice bylo odvezeno osm zraněných.

Tlačítko bdělosti musí strojvedoucí mačkat v určitých intervalech, aby dal najevo, že je schopen jízdy.

Ve čtvrtek se také znovu potvrdilo, že návěstidlo strojvůdci opravdu ukazovalo, že má jet jen padesátikilometrovou rychlostí. Vlak přitom v době před vykolejením před výhybkou jel rychlostí 117 kilometrů v hodině, na poslední chvíli zapnul rychlobrzdu, do betonové zdi na kraji kolejiště ale narazil rychlostí 108 kilometrů v hodině.

V Ústí nad Labem vykolejil vlak City ElefantVideo: Prima FTV

Jednoznačná příčina nehody vlaku zatím není prokázána, je možné, že pochybil strojvůdce, když nerespektoval rychlost danou návěstidlem před odbočením na jinou kolej. V úvahu připadá stále ale také technická závada. Vlak, který byl odtažen do ústeckého depa, budou ale odborníci teprve zkoumat. „Rozbor vlakové jednotky se bude dělat nejdříve 12. července, v šetření ale pokračujeme,“ dodal Kučera.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám