Hlavní obsah

Policisté zatkli manažery stavební firmy s miliónovým úplatkem

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Spekulace o tom, že část peněz ve stavebnictví putuje bokem do kapes manažerů velkých stavebních firem, potvrzuje čerstvý případ z Karlových Varů. Krajští kriminalisté v pondělí zatkli dva vedoucí pracovníky společností podnikajících ve stavebnictví, kteří v souvislosti s výstavbou hotelu a obytných domů požadovali po zástupci subdodavatelské firmy miliónový úplatek výměnou za to,že mu nebudou dělat problémy s převzetím díla a placením faktur.

Článek

"Jednoho z podezřelých policisté zadrželi přímo při předání peněz," potvrdila Právu mluvčí krajské policie Andrea Kávová. Podle informací Práva k tomu došlo v karlovarském obchodním centru. Druhého pak lapili později v Praze. Muž, který si převzal úplatek, zastupoval investora, jeho komplic je manažerem hlavní stavební firmy, která zakázku dostala.

Ve své režii to měli detektivové od okamžiku, kdy se na ně poškozený podnikatel obrátil s tím, že nikomu nic platit nebude, a to i s tím rizikem, že vypadne z takto fungujícího systému a už si nikde neškrtne. Průběh schůzky, kde byly předány označené bankovky, policisté monitorovali.

Podezřelí muži ve věku 31 a 38 let byli vyslechnuti, státní zástupce dal souhlas s jejich zadržením. K soudu už také dorazil návrh na vzetí do vazby. Jsou obviněni z přijetí úplatku a hrozí jim až osm let vězení.

Je to vůbec poprvé, co se policistům podařilo korupci mezi firmami v tak velkém rozsahu dostat do podoby trestního řízení. Podle detektivů zabývajících se problematikou úplatkářství mezi soukromými subjekty je karlovarský případ ale pouze špičkou ledovce.

„O korupci mezi firmami se otevřeně hovoří, ale vyšetřování většinou ztroskotá na neochotě spolupracovat ze strany poškozeného subjektu. Firmy pod vidinou výhodné zakázky raději zaplatí něco bokem, než aby přišly o kšeft a ještě se zapletly do trestního řízení,“ vysvětlil jeden podnikatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám