Hlavní obsah

Při obrovském zátahu na šiřitele dětského porna uvízli v síti i čtyři policisté

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Historicky největší policejní akce zaměřená na šiřitele dětského porna, při níž policie loni v říjnu provedla na 150 domovních prohlídek a zadržela 160 lidí, má už desítky obviněných a nejméně čtyři odsouzené. Policejní inspekce předala státním zástupcům také případy tří činných a jednoho bývalého policisty.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Obviněných osob je již přes čtyřicet, přesné údaje však prakticky nelze dohledat, protože pražské krajské policejní ředitelství, které akci původně koordinovalo, dnes výsledky z celé republiky nemá.

Akce Vilma, již pražští policisté loni v říjnu slavnostně představili veřejnosti, se tak nakonec rozpadla do jednotlivých regionů a místní policejní správy na jednotlivých podezřeních pracují odděleně. „My jsme to dozorovali do té doby, než se akce uskutečnila. Potom jsme to rozeslali na jednotlivá krajská ředitelství a v jejich kompetenci to teď je,“ uvedla šéfka mravnostního oddělení ředitelství pražské policie Alena Kolářová.

„Nebylo úplně šťastné svěřovat takto rozsáhlou akci pražské krajské správě. Od počátku na ni měl dohlížet nějaký útvar s celostátní působností,“ komentoval nepřehledný stav kauzy zdroj Práva z Policejního prezidia, který si nepřál být jmenován.

Některé krajské správy nedokázaly v uplynulém týdnu poskládat ani vlastní výsledky akce Vilma s tím, že na případech pracují přímo místní policejní oddělení. Ve většině regionů jde o jednotlivé případy, ve středních Čechách obvinila policie čtyři podezřelé stejně jako v jižních Čechách, Ústecký kraj má pět obviněných, z toho čtyři s návrhem na podání obžaloby a jednoho již odsouzeného pachatele. Na severní Moravě policie obvinila tři držitele zakázaných materiálů.

Nejvíc v Praze a na jižní Moravě

Největšími buňkami pedofilní sítě tak zůstávají Praha a jižní Morava. V Jihomoravském kraji již policie obvinila dvanáct podezřelých, v Brně byl koncem května odsouzen k desetiměsíčnímu podmíněnému trestu bývalý strážník městské policie Vlastimil Burša, který rozeslal asi 50 videonahrávek s pedofilním obsahem, některé dokonce ze svého služebního počítače.

Praha eviduje zatím 18 obviněných, počet však není konečný. U sedmi již odeslala návrh na podání obžaloby, z toho 22letý mladík byl již koncem dubna pravomocně odsouzen k podmínečnému trestu.

Policejní inspekce řešila již čtyři případy policistů zapojených do pedofilní sítě. „V souvislosti s realizací akce Vilma byli prověřováni tři policisté a jeden bývalý policista. Na tyto čtyři podezřelé byl podán návrh na zahájení trestního stíhání pro trestný čin přechovávání dětské pornografie, a to na státní zastupitelství Brno-venkov, Plzeň a Ústí nad Labem,“ sdělila Právu mluvčí policejní inspekce Martina Lídlová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám