Hlavní obsah

Policie šetří půlmiliardový daňový únik při obchodu s emisními povolenkami

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detektivové specializující se na finanční kriminalitu šetří půlmiliardový daňový únik při obchodování s emisními povolenkami. Podle informací Práva prověřují firmu, která přes nastrčené bílé koně ve velkém kšeftovala s emisními certifikáty a státu neodváděla ze zisku ani korunu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu krácení daně, poplatku a podobné povinné platby,“ potvrdila v pondělí Právu mluvčí vrchního státního zastupitelství Irena Válová. Podle ní zatím nikdo obviněn nebyl.

„Škoda spočívá v úniku na dani z přidané hodnoty a předběžně přesahuje 500 miliónů korun,“ upřesnila Válová. O podrobnostech ale hovořit nechtěla. „Vzhledem ke stadiu šetření v uvedené věci nelze informovat o konkrétních úkonech ani dalších detailech,“ vysvětlila.

Emisní povolenky firmám v Evropské unii dovolují vypouštět oxid uhličitý, přičemž jedna povolenka představuje jednu tunu CO2 . Firmy jejich většinu dosud dostávají zadarmo. Když je nevyužijí, mohou je prodávat, nebo naopak dokupovat, pokud jim nestačí. České firmy ročně získají zdarma emisní povolenky v hodnotě kolem čtyř až pěti miliard korun. Nejvíce na nich vydělávají hutní společnost ArcelorMittal a ČEZ, kteří si prodejem zbylých povolenek přijdou na stovky miliónů korun.

Podle Miroslava Řehoře ze Správy národního rejstříku povolenek na emise skleníkových plynů funguje v České republice přibližně šest desítek firem, které se zabývají čistě jen obchodováním s povolenkami. „V rejstříku zaznamenáváme pouze změny vlastníků povolenek. Obchodní transakce přes nás nejdou. Do toho vůbec nevidíme,“ uvedl Řehoř.

Česká republika není jedinou zemí, kde při obchodování s emisními povolenkami přichází státní kasa o daně. Například letos na jaře německá policie provedla zátah, jehož výsledkem bylo sto padesát obviněných, kteří stát obrali v přepočtu o 4,6 miliardy korun na neodvedené dani z obratu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám