Hlavní obsah

Na Břeclavsku se kvůli vodě zřítila část domu

Právo, Novinky, Milan Vojtek, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava/Břeclav
Aktualizováno

Osudné bylo páteční dopoledne pro obyvatele starého domku v Novém Přerově na Břeclavsku. Ozvala se rána a jedna nosná zeď se zřítila k zemi. Příčinou je vlhkost, která zavinila rozpad nepálených cihel.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Do druhé poloviny svého majetku už muž nesmí, hrozí zřícení.

Článek

"Byla to ohlušující rána, pak jsme tady měli hasiče a ti to podepřeli trámy, ale celý domek je zničený,“ řekl muž, který s partnerkou obývá dvě postarší stavení. Část, která se zřítila, je naštěstí součástí méně využívaného objektu, dvojici sloužil spíše jen jako komora. Napříště už ale nebude moci sloužit ani k tomu.

Nejprve pracovníci příslušného stavebního úřadu zakázali do podepřené budovy vstup s tím, že podle jejich názoru asi statik rozhodne o nutnosti stržení. Tak se následně stalo, i podle výroku odborníka je objekt neobyvatelný a bude muset být stržen. Kde na to vzít, oba starší lidé nevědí.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Do druhé poloviny svého majetku už muž nesmí, hrozí zřícení.

„Za vše může voda. Když jsme se sem přistěhovali, nebylo tu nic. A teď se podívejte, tady šachta s vodoměrem byla léta suchá, teď už je jakou dobu plná vody. A stejně jsou na tom ostatní v ulici,“ argumentoval senior nad otevřenou vodovodní šachtou.

V pátek problémy eskalovaly, od rána musely v Novém Přerově zasahovat celkem čtyři jednotky hasičů, protože na bezmála hektarové ploše v obci stála voda. Právě tato laguna se možná stala příslovečnou poslední kapkou, která rozhodla o destrukci zdi. Dvojice ale naštěstí nepřišla zcela o střechu nad hlavou, obyvatelná zůstala druhá část jejich majetku.

Kámen ohrožoval dům na Ostravsku

Sesuv podmáčeného svahu v Ostravě-Koblově hrozil sesunutím na rodinný domek, ve kterém žije tříčlenná rodina. Ta se do domu zatím nemůže vrátit. Právo o sesuvu informovala mluvčí Slezské Ostravy Marie Stypková. Další dům se musí zbourat kvůli vodě na Břeclavsku.

„Situace je vážná. Hasiči zatím pořezali vyvrácené stromy. V jednom kořeni stromu je však zhruba dvoumetrový pískovcový kámen, u kterého hrozí, že se uvolní a skutálí se na dům. Stromy stále tlačí sesuv dolů,“ popisoval mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Kámen se během odpoledne podařilo odstranit pomocí kladiva, protože byl zvětralý. "Dva hasiči-lezci z HZS MSK byli zavěšeni na lana, částečně se mohli opírat jednou nohou o šikmý masiv a do balvanu se pustili každý z jednoho boku. Kladivo si půjčovali. Jen si museli dávat pozor, aby jim kusy kamene nezranily nohy," popsal Kůdela zásah.

Svah se sesouvá ve Výklopné ulici v Ostravě-Koblově, ohrožený dům stojí na soutoku řeky Ostravice a Odry. Během povodní měla rodina zatopené sklepy.

Počet sesuvů po povodních v Moravskoslezském kraji nadále roste. Podmáčená půda je podle posledních informací aktivní na více než 60 místech. Dosud sesuvy ohrozily přes 40 lidí, zhruba polovina musela být evakuována.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám