Hlavní obsah

Františkovy Lázně podaly trestní oznámení na šéfa Sazky, prý jim vyhrožoval

Právo, Martin Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Františkovy Lázně
Aktualizováno

Františkovy Lázně podaly ve čtvrtek trestní oznámení na šéfa Sazky Aleše Hušáka. Starosta města Ivo Mlátilík (nez.) Právu řekl, že Hušák jemu, radě města a tamním zastupitelům vyhrožoval kvůli zákazu videoterminálů v lázních. Hušák starostova slova kategoricky odmítá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Sazky Aleš Hušák

Článek

„Vyhrožoval nám ve čtyřech dopisech, které osobně podepsal,“ uvedl pro Právo Mlátilík s tím, že trestní oznámení podal on sám ve čtvrtek dopoledne.

„Vyhrožoval vznikem velké škody, propadnutím majetku i soukromého a podobně,“ popsal Mlátilík.

Podle něj má oznámení celkem šest stran. „Podali jsme trestní oznámení pro podezření z vyhrožování s cílem působit na úřední osobu a vyhrožování s cílem působit na úřední moc,“ poznamenal starosta.

Hušák obvinění starosty odmítl. "Tato obvinění jsou zcela nesmyslná a nepodložená, protože se žádného protiprávního jednání nedopustil. Po ukončení šetření orgánů činných v trestním řízení se bude generální ředitel Sazky bránit právní cestou, žalobou na ochranu osobnosti a oznámením pro trestný čin pomluvy," tlumočil Hušákův názor mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund.

V problému s videoterminály podle něj město postupuje protizákonně a společnost už dříve v této souvislosti podala trestní oznámení.

Město zakázalo videoterminály

Františkovým Lázním se před časem podařilo z města vytlačit klasické výherní automaty z heren pomocí své vyhlášky. Nedávno schválily druhou vyhlášku, která ve městě zakazuje i videoterminály. Kvůli tomu je město ve sporu s ministerstvem vnitra a o osudu vyhlášky bude patrně rozhodovat Ústavní soud.

Sazka tvrdí, že vyhláškou město porušuje své pravomoce, protože videoterminály může schvalovat pouze ministerstvo financí a vyhláška se týká jen jiných typů hracích zařízení. Navíc v jednom z dopisů, které rozeslala Sazka tvrdí, že město neustálými kontrolami totožnosti hostů tyto šikanuje. Sazka v dopisech uvádí, že bude na městu ušlý zisk vymáhat a "úhrada škody může přejít i na úřední osobu".

Sazka má ve městě tři videoterminály

Podle Mlátilíka má Sazka ve městě tři videoterminály. „Udělili jsme firmě pokutu 100 000 korun a budeme ji opakovat, protože terminály neodpojila,“ uvedl před časem starosta.

Radnice ve městě automaty ani videoterminály nechce, protože podle ní mají negativní vliv. "Přitahují zloděje, narkomany, rozvíjejí gamblerství," poznamenal starosta.

Jediné místo, kde se hraje na klasických automatech, zůstane v městské budově, kterou má pronajatou společnost INGO Casino.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám