Hlavní obsah

Únosce hrozil matce s dětmi zakrvácenou jehlou, dostal deset let

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cheb

Drogově závislého recidivistu Přemysla Jecha z Chebu v úterý odsoudil chebský okresní soud k deseti letům vězení za to, že loni v červenci hrozil řidičce, kterou s vozem i jejími dvěma dětmi unesl, zakrvácenou injekční stříkačkou. Ženu poté také znásilnil a oloupil. Trest si pětatřicetiletý narkoman odpyká ve věznici s nejpřísnějším režimem.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Eskorta přivádí Přemysla Jecha do soudní síně.

Článek

Žena 27. července 2009 usadila ve Valdštejnské ulici kolem 17. hodiny své dvě děti do autosedaček a chystala se odjet z parkoviště. V tom okamžiku k ní do auta přisedl Jech a poručil: „Odvezeš mě do Německa.“ K hrudníku ji přiložil injekční stříkačku špinavou od krve a zařval: „Rozjeď se nebo tebe i tvoje děti nakazím AIDS.“

„Dopustil se zvlášť zavrženíhodného jednání, které měl promyšlené od začátku až do konce. Počítal s tím, že žena nikam neuteče, protože by své děti nikdy neopustila,“ prohlásil předseda senátu Jiří Kutílek. „Čtyřiatřicetiletou řidičku a její dva syny ve věku tři a pět let nejprve ohrožoval použitou injekční stříkačkou a později také břitvou. Žena ve strachu plnila všechny jeho pokyny. Měla strach hlavně o děti,“ uvedl soudce.

Vozidlo vyrazilo k hraničnímu přechodu Svatý Kříž - Waldsassen a poté pokračovalo po dálnici směrem na Regensburg. Během cesty stavěli celkem třikrát. Poprvé proto, aby si mohl Jech odskočit. Při další zastávce však muž ženu znásilnil. „Na dálničním odpočívadle obžalovaný muž odvedl řidičku do lesíku asi 200 metrů od auta. Tam ji přinutil k orálnímu sexu. Pak se ještě snažil o soulož, což se mu vzhledem k nedostatečné erekci nepovedlo. Ženu ale přitom řízl do boku,“ popisoval Kutílek další sled událostí. Z Jechovy moci se matka s dětmi dostala až při třetí zastávce. To už bylo mimo dálnici. „Když žena na jeho pokyn zastavila, dal jí čtyři diazepamy s tím, aby tři spolkla a další rozdělila mezi děti. Z kabelky jí potom sebral peníze a platební kartu,“ pokračoval soudce.

Děti i žena si odnesly trauma

Ještě než Jech odešel, vytáhl klíčky ze zapalování a vzal si je s sebou. Žena zavolala pomoc mobilem, který před Jechem schovala. „Popadněte děti a utíkejte rychle k dálnici,“ navigoval ženu německý policista, který její volaní na tísňové lince přijímal. Jecha policie krátce nato dopadla při rozsáhlé pátrací akci, do které nasadila i vrtulník.

Velmi emotivně vypovídala před soudem poškozená žena. Její slova doprovázel pláč a v některých pasážích hrůzného děje nebyla schopná už dál pokračovat. „Řekl mi, že si mě nevybral náhodou, ale právě proto, že jsem měla v autě děti. Že prý pro ně udělám všechno. Bylo to jako ve špatném snu, nevěděla jsem, jestli mám z auta utéci. Těžko se dalo předvídat, jak by se zachoval k dětem. Mohl udělat něco, co bych si potom celý život vyčítala,“ řekla žena. Děti podle jejích slov po celou dobu seděly v sedačkách jako zařezané, přestože jsou jinak hyperaktivní. „ Nutil mě, abych jim dala diazepam. Spolkla jsem ho za ně,“uvedla dále.

Pod vlivem prášků doběhla k dálnici, kde musela děti přenést přes plot, aby se dostaly přímo na dálniční těleso. Tam zastavila projíždějící auta. „Do dneška se s tím nevyrovnala stejně jako její děti. Chlapci trpí až přehnanou obavou o svoji matku, ty následky se projevují i tím, že se pomočují,“ řekla zmocněnkyně poškozené Hana Vopálenská.

S rozsudkem je spokojená. „Vysoký trest je jediným zadostiučiněním za ty bolestivé a ponižující útrapy, které obžalovaný svým jednáním ženě způsobil,“ prohlásila Vopálenská.

Jech znásilnění popřel

Jech, který má v trestním rejstříku už sedmnáct záznamů, se k činu doznal jen částečně. Odmítl, že by se dopustil jakéhokoliv násilí včetně vynuceného sexu. „Není to tak černé, jak to líčí státní zástupce. Byl jsem úplně mimo. Vůbec nechápu, že jsem se mohl takhle zbláznit. Lituji toho,“ prohlásil Jech.

Jeho obhájce uvedl, že byl v době činu pod vlivem pervitinu. „To u něho vyvolalo pocit strachu. Trpěl představou, že ho pronásleduje ruská mafie, a tak se chtěl rychle dostat pryč někam do Španělska a potom do Jižní Ameriky,“ tvrdil advokát. Rozsudek není pravomocný, Jech se na místě proti rozsudku odvolal.

Reklama

Výběr článků

Načítám