Hlavní obsah

Za upálení manželky dostal muž 14 let vězení

Právo, Novinky, Petr Nový, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Středočeský krajský soud v pátek potrestal 30letého Martina Vondráka za vraždu své o rok mladší manželky. Podle verdiktu ženu polil benzínem a zapálil. Za vraždu si vyslechl trest ve výši 14 let vězení. Vondrák se na místě odvolal, případem se tak bude zabývat pražský vrchní soud.

Foto: ČTK

Martin Vondrák u soudu

Článek

„Svou manželku jsem nezabil a svůj dům nezapálil,“ pronesl u soudu jedinou větu Vondrák.

Odsouzený musí rodině oběti zaplatit celkem 655 tisíc korun. Trest si má odpykat ve vězení s nejpřísnější ostrahou.

"Je zde ucelený řetězec důkazů prokazujících, že čin spáchal obžalovaný a že si jej předem připravil," konstatovala předsedkyně senátu Naděžda Bittnerová.

Státní zástupce pro Vondráka původně navrhoval trest v rozpětí 10 až 15 let vězení za prostou vraždu, protože se neprokázalo, že by žena umírala v bolestech. Obhajoba tvrdila, že není žádný přímý důkaz o jeho vině a i série nepřímých důkazů není ucelená tak, aby mohl bát Vondrák odsouzen. Obhájce tak navrhoval zproštění obžaloby.

Tragédie se stala loni v srpnu v Mnichovicích na Benešovsku. Podle obžaloby Vondrák uzamkl manželku v kamrlíku jejich rozestavěného rodinného domku a pak ji upálil. Manželé měli před rozvodem, měli se hádat o výchovu svých malých dětí a o majetek.

Vinu od začátku popíral

Sám Vondrák od začátku svou vinu popíral a tvrdil, že by své manželce ublížit nedokázal. U soudu také uvedl, že by nemohl zabít matku svých dětí. Oproti tomu časté hádky přiznal i to, že ho žena podváděla.

Podle jeho slov nechtěla žena přistoupit na střídavou péči o děti, neboť chtěla získat vyšší alimenty. Tvrdil také, že když se opakovaně na podmínkách výchovy dětí neshodli, začala prý podávat udání, kde tvrdila, že ji fyzicky napadal.

Při požáru měl zpanikařit

V osudný den se podle výpovědi Vondráka opět sešli nedaleko svého domu a přeli se o děti. Pak se měli rozejít, po návratu k domku zjistil, že tam hoří. Zpanikařil a utekl na hudební festival. Vrátil se až ve chvíli, kdy mu bratr zavolal, že u něj hoří.

Nechtěl prý být spojován se založením požáru. „Nenapadlo mě, že je někdo uvnitř,“ řekl dříve Vondrák. Podle něj chtěla žena dům zapálit, aby neměl střechu nad hlavou a nemohl se tak starat o děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám