Hlavní obsah

Zloději Schwarzenbergům z Orlíku ukradli i husarský kabát

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté v úterý zveřejnili fotografie historických cenností, které v pondělí nad ránem ukradli zloději ze zámku Orlík rodu Schwarzenbergů. Je mezi nimi i anglická husarská důstojnická šavle z 18. století, několik kusů vystavených vojenských řádů, důstojnický kabát a další šavle i kord. Celkem zloději způsobili na odcizených věcech škodu asi za 900 tisíc korun.

Článek

„Kriminalisté na místě zjistili, že pachatelé se do zámku dostali po žebřících přes terasu. Potom rozbili skleněnou část dveří a překonali mříže. Uvnitř vyrazili několik dveří a kradli v místnosti s exponáty. Rozbili dvě skleněné vitríny a odcizili několik kusů vystavených vojenských řádů, důstojnický kabát a tři sečné a bodné zbraně (šavle i kordy),“ upřesnil původní informace mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. Dále poznamenal, že pachatele vyrušilo pravděpodobně bezpečnostní zařízení a utekli.

„Policisté prohledali okolí zámku i za použití služebních psů. Na hladinu přehrady spustili člun a propátrali celou část zámku a břehů ze strany vodní nádrže. Pátrali po možných stopách a zjišťovali příchozí i odchozí trasu pachatelů. Jednou z vyšetřovacích verzí je i možnost, že pachatelé celé vloupání realizovali z vodní hladiny,“ připustil Matzner, že zloději mohli přijet na člunu.

Mluvčí dodal, že podle prvotního odhadu způsobili zloději při vloupání škodu více než 100 tisíc korun poškozením a odnesli si exponáty za 900 tisíc korun. [celá zpráva]

Policie žádá širokou veřejnost o pomoc při pátrání po pachatelích tohoto vloupání do jednoho z nejznámějších zámeckých objektů. Kdokoli by měl informace k pohybu osob, vozidel či lodí v okolí zámku v noci z neděle na pondělí či v pondělí ráno či jiné informace ve vztahu k případu, ať kontaktuje kriminalisty na telefonní lince 974 235 111 nebo lince 158.

Reklama

Výběr článků

Načítám