Hlavní obsah

Soud Krejčíře osvobodil v případu vyvedení čtvrt miliardy korun na Seychely

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Krajský soud v Ostravě v pátek zprostil obžaloby uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře za zneužívání informací v obchodním styku. Podle obžaloby Krejčíř vyvedl ze své firmy Corado zhruba 270 miliónů korun, ze kterých nyní žije v Jihoafrické republice.

Článek

Krejčíř peníze získal údajně nelegálním nákupem a posléze prodejem akcií Teplárny Otrokovic. I v této kauze běží soudní spor. Původní verdikt 6,5 roku byl zrušen.

Krejčíř peníze v roce 1997 podle obžaloby nelegálně převedl na Seychely a Britské Panenské ostrovy prostřednictvím švýcarské banky. Ta při stíhání s policisty spolupracovala a poskytla dokumenty o pohybech na účtech.

Krejčíř za peníze koupil akcie jedné ze společností na Seychelách, kam později utekl. Akcie ale byly podle žalobců výrazně nadhodnoceny. Firma mu patřila a peníze převedl sobě.

Transakce byly sice nestandardní ale nemůžeme říct, že byly nezákonné.
soudce Miroslav Mucha

Proces se točil kolem hodnoty akcií, které Krejčíř nakoupil. Podle soudu ale žaloba nemá žádný důkaz, že akcie neměly cenu, za jakou je Krejčíř kupoval. "Státní zástupce nepředložil žádný konkrétní důkaz o nulové hodnotě akcií, které byly předmětem kupní smlouvy," řekl soudce Miroslav Mucha.

"Transakce byly sice nestandardní, ale nemůžeme říct, že byly nezákonné," doplnil Mucha.

Kauza šla před soud v roce 2003, ten ji ale vrátil, chtěl ještě svědectví seychelské strany, znovu o ní soudci rozhodují od roku 2007.

Krejčíř už byl v jiných kauzách odsouzen ke dvěma trestům, oba zrušil po dovolání NS. Nemá tak dosud ani jeden nepodmíněný pravomocný trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám