Hlavní obsah

Dlouhá zima zachránila řidičák stovkám motoristů

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V centrálním registru bylo koncem února evidováno v Česku celkem 25 142 řidičů, které bodový systém připravil na rok o řidičský průkaz. Těchto dvanáctibodových však za letošní první dva měsíce přibylo jen 930, což je o 548 méně než za loňský leden a únor. Důvodem je zřejmě nebývale dlouhá a tuhá zima, která řadu motoristů přiměla buď vůbec nevyjíždět, či na zasněžených a zledovatělých vozovkách jezdit s co největší opatrností.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Nějaký ten bod má teď na svém kontě zaznamenáno celkem 676 744 řidičů, o 6745 méně než před rokem,“ uvádí ministerstvo dopravy (MD) ve své nejčerstvější statistice bodového systému.

Body už dostal každý sedmý

Podle mluvčího MD Karla Hanzelky se dlouhodobě potvrzuje, že více než 80 procent řidičů, kteří v minulosti získali nějaký ten bod, si už dává pozor a přestupků zařazených do bodového systému se nedopouští.

I tak si ale od 1. července 2006, kdy bodový systém v Česku odstartoval, body už připsal každý sedmý řidič. Vzhledem k tomu, že za dvanáct měsíců jízdy bez odhaleného přestupku si lze až čtyři body odepsat, má teď ovšem nějaký ten bod na kontě jen každý desátý motorista.

Za posledních 13 měsíců byly takto body automaticky odečteny 536 815 řidičům. Dalších 1859 motoristů dobrovolně absolvovalo jednodenní školení bezpečné jízdy, které umožňuje umazat tři body.

Cizinci si více hlídají rychlost

V současné době má v ČR řidičský průkaz 6,4 miliónu lidí. Při přepočtu na registrované řidiče tvoří největší skupinu bodovaných podle věku jednadvacetiletí. Dvanácti bodů pak nejčastěji dosahují třiadvacetiletí motoristé.

Zatímco čeští řidiči mají nejčastěji na svém bodovém kontě dva body, u cizinců je to jeden bod. Z toho je podle ministerstva dopravy patrné, že cizinci se v ČR dopouštějí spíše drobnějších prohřešků. Rozhodně si více než Češi hlídají, aby nepřekročili nejvyšší povolenou rychlost, protože ta je hodnocena dvěma až pěti body.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám