Hlavní obsah

Detektivové riskují blamáž opakovaným výletem do Afriky za Krejčířem

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) mají příští týden odletět do Jihoafrické republiky, aby konečně vyslechli uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře. Z dokumentů státního zastupitelství, které má Právo k dispozici, přitom vyplývá, že oficiálně nemají od jihoafrických kolegů vůbec potvrzený termín výslechu, navíc by ho musel teprve v pondělí povolit tamní soud.

Foto: ČTK

Radovan Krejčíř

Článek

Podle advokátů některých obviněných v kauze únosu Krejčířova otce Lamberta, ve které má podnikatel coby svědek v JAR vypovídat, je tak celá cesta jen výletem detektivů za státní peníze, kterou budou bojkotovat.

Naposledy se čeští policisté pokusili provést klíčový Krejčířův výslech v JAR loni v létě, ale kvůli administrativním chybám jihoafrických úřadů odjeli s nepořízenou.

„Od té doby o dalším termínu výslechu svědka ing. Krejčíře v JAR cestou právní pomoci neobdrželo státní zastupitelství od dožádaného státu žádnou oficiální informaci,“ píše se v dokumentu podepsaném městskou státní zástupkyní v Praze Janou Herzegovou minulý pátek.

Podle její mluvčí Štěpánky Zenklové má úřad informace o středečním termínu od českého zástupce v evropské jednotce pro mezinárodní soudní spolupráci Eurojust, který je v telefonickém kontaktu s jihoafrickým státním zástupcem.

„Na základě nepotvrzeného, nepodloženého, neověřeného a dokonce ani řádně nedoručeného e-mailu od neznámého pisatele se dva cestovatelé ze známé cestovní kanceláře ÚOOZ vydávají na další objevnou výpravu do JAR za nemalé peníze daňových poplatníků,“ uvedl k tomu Julius Kramarič, právník příbramského fotbalového bosse Jaroslava Starky, který je v případu spolu s dalšími muži už více než tři roky stíhán.

Šéf ÚOOZ Robert Šlachta nechtěl na kritiku od advokátů jakkoliv reagovat. Už před měsícem však řekl, že výslech Krejčíře je pro celou kauzu zásadní. Policii totiž stále chybějí jednoznačné důkazy a uprchlý podnikatel se už v minulosti několikrát vyjádřil, že o pozadí únosu svého otce ví hodně. Zároveň vzkázal, že je ochoten s policisty v tomto směru spolupracovat. Jenže od té doby se ho vyslechnout nepodařilo.

Reklama

Související témata:

Související články

Krejčířova manželka byla zproštěna obžaloby

Středočeský krajský soud v úterý zprostil Kateřinu Krejčířovou, ženu uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře, obžaloby z podílnictví. V odvolacím jednání...

Výběr článků

Načítám