Hlavní obsah

Krejčířova manželka byla zproštěna obžaloby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Středočeský krajský soud v úterý zprostil Kateřinu Krejčířovou, ženu uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře, obžaloby z podílnictví. V odvolacím jednání dospěl k jinému závěru, než v červnu Okresní soud pro Prahu-západ, který jí uložil roční trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu tří let.

Článek

Žena podle obžaloby používala manželovy peníze, ačkoli jí muselo být zřejmé, že pocházejí z trestné činnosti. Rozsudek je pravomocný, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu. Krejčířová je stíhána jako uprchlá, zřejmě pobývá v Jihoafrické republice stejně jako její manžel.

Žena podle spisu za více než 20 miliónů korun zakoupila do svého vlastnictví nemovitost v Černošicích, v ulici V Dubině. Dalších zhruba 130 miliónů korun podle obžaloby použila na rekonstrukci, opravy a další provoz vily.

Peníze od svého manžela podle spisu přijímala do roku 2005. Okresní soud pro Prahu-západ ženu uznal vinnou z trestného činu podílnictví, na rozdíl od názoru žalobce se jej však podle prvoinstančního verdiktu dopustila z nedbalosti. Kromě podmíněného trestu jí prvoinstanční soud uložil i propadnutí nemovitosti.

Přijímala velké množství peněz

Podle závěrů okresního soudu přijímala od manžela od konce roku 1998 do roku 2005 velké množství peněz, ačkoli měla a mohla vědět, že pocházejí z trestné činnosti daňového charakteru. Podle prvoinstančního soudu mohla mít Krejčířová z různých okolností podezření, že peníze mají pochybný původ.

Okresní soud se případem zabýval již třikrát. Loni v červenci Krejčířovou zprostil obžaloby s tím, že se neprokázalo, že peníze, které používala, pocházely z Krejčířovy trestné činnosti, ani že znala údajně pochybný původ financí.

Nové projednávání případu

Druhým rozsudkem ji prvoinstanční senát uznal vinnou, podle soudu se ale trestného činu dopustila z nedbalosti a uložil jí stejný trest jako v červnu. Oba předchozí verdikty středočeský krajský soud zrušil a případ vrátil k novému projednání.

Nejvyšší soud již v pondělí zrušil uprchlému Radovanu Krejčířovi sedmiletý trest za vydírání a zbavení osobní svobody při únosu podnikatele v roce 2002. Případ se tak vrací k Městskému soudu v Praze. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám