Hlavní obsah

Podezřelý odposlech šéfa celníků šetřila žalobkyně, která ho navrhla

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Most

Přece nepůjdu sama proti sobě. I tak by se dal vysvětlit postoj žalobkyně Dagmar Pětníkové z Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ), když dostala na stůl od svých kolegů podnět k prošetření okolností, za kterých byl povolen odposlech telefonu ředitele Celního úřadu v Mostě Karla Sobíka.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Toho tímto způsobem monitorovali jeho kolegové z celní a pátrací služby v souvislosti s vyšetřováním obchodů s nelegální naftou.

Pětníková, která odposlech Sobíka soudu navrhla, nevidí ve svém postupu ani v postupu celních vyšetřovatelů porušení zákona. „Obdrželi jsme zprávu, že ve věci neshledalo vrchní státní zastupitelství důvody k zahájení trestního řízení. Žádný další pokyn, abychom se tím zabývali, jsme nedostali,“ řekl Právu Jiří Rážek z Generálního ředitelství cel.

Odposlouchávali ho půl roku

Prověřit kroky předcházející soudnímu povolení odposlechu Sobíkova telefonu nechalo Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) z podnětu Práva, které zjistilo řadu podivností hraničících se zneužitím pravomoci.

Podle informací Práva měl Sobík napíchnutý mobil půl roku. Jeho číslo figurovalo mezi dalšími téměř dvěma desítkami odposlouchávaných telefonů v trestní kauze údajných daňových úniků litvínovské společnosti Setadiesel, kde bylo následně obviněno sedmnáct lidí.

Soudkyni neřekli, o koho jde

Jenže šéf mosteckých celníků mezi stíhanými není.

O tom, že jedno z čísel patří Sobíkovi, neměla ponětí ani soudkyně, která povolovala odposlech. V žádosti o vydání příkazu k odposlechu bylo totiž v kolonce o uživateli tohoto čísla uvedeno, že se jedná o neustanovenou osobu.

Žádost o odposlech státní zástupkyně zdůvodnila tím, že má poznatky o tom, že tento člověk radí jednomu z hlavních organizátorů podvodu s motorovou naftou, jak postupovat při realizaci nelegálních obchodů, zejména jak se vyhnout spotřební dani.

Jenže háček je v tom, že ustanovit majitele tohoto čísla nebyl vůbec problém, protože, jak si Právo ověřilo, je zaregistrované u operátora na jméno Karel Sobík. Zarážející je i další postup, kdy celníci prostřednictvím dozorující státní zástupkyně o tři měsíce později požádali o prodloužení odposlechu Sobíkova čísla opět na neustanovenou osobu bez dalšího zdůvodnění. Že jde o Sobíka, museli jednoznačně poznat při vyhodnocení hovorů předešlého odposlechu.

Právo mělo možnost si některé monitorované hovory poslechnout. V nich se nesčetněkrát Sobík představuje celým jménem, a dále například při platbě přes telefon potvrzuje operátorce do banky všechny osobní údaje. Navíc z některých hovorů, kde řeší pracovní věci, je jasné, jakou profesi dělá a v jakém je postavení. Sám Sobík Právu potvrdil, že číslo na jeho mobilní telefon zná řada jeho spolupracovníků z celního ředitelství.

„Je to sice soukromé číslo, ale řeším přes něj i pracovní věci. Kolegové mi na něj normálně volají,“ dodal.

Státní zástupkyně Pětníková se k celé věci odmítla vyjádřit.

To vše nahrává spíše tomu, že informace získané z odposlechu Sobíkova telefonu neměly sloužit pro trestní účely, ale mohou být použité k jeho diskreditaci či vydírání. Vztahy mezi tamními celníky nebyly v té době právě ideální. Vedení severočeských celníků už dříve odmítlo verzi, že by za celou záležitostí mohla být válka uvnitř útvaru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám