Hlavní obsah

Led ze střech těžce zranil v Ostravě holčičku a mladou ženu

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Zledovatělý sníh, který spadl ze střech, v pátek vážně zranil v Ostravě dítě a mladou ženu. Pětiletou holčičku asi hodinu po poledni záchranáři v kritickém stavu převezli na urgentní příjem ostravské fakultní nemocnice. Mladá žena s poraněním zad, na níž spadl led v pozdním odpoledni, skončila v jiné ostravské nemocnici.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Hasiči odklízí sníh ze střechy. Ilustrační foto.

Článek

Právu to řekl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl. „Před 13. hodinou v Ostravě-Mariánských Horách spadl led ze střechy na pětiletou holčičku. Utrpěla těžké poranění hlavy a mozku. Dítě bylo v bezvědomí. Záchranáři malou pacientku zaintubovali a v kritickém stavu předali na urgentním příjmu Fakultní nemocnice Ostrava,“ popsal.

„Zdravotní stav holčičky je velice vážný,“ řekl mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

Druhá událost se podle Humpla stala po 17 hodině v Moravské Ostravě. „Led spadl na maminku, která šla s kočárkem. Mladé ženě spadl na zátylek a záda. Utrpěla zhmoždění zad,“ řekl a doplnil, že mladá žena s vážným zraněním byla převezena do nemocnice.

Podle mluvčí ostravské policie Gabriely Holčákové tající sníh ze střechy spadl na děvčátko, které v tu chvíli šlo za 34letou matkou tlačící kočárek. „Policisté okamžitě po oznámení provedli ohledání místa, ve věci již podala vysvětlení 28letá svědkyně události,“ uvedla Holčáková s tím, že matku či členy rodiny zraněného děvčátka nebudou policisté v nejbližší době z etických důvodů vyslýchat.

„Ve věci budou s největší pravděpodobností zahájeny úkony trestního řízení pro přečin těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Pachateli tohoto přečinu hrozí trest odnětí svobody od šesti měsíců do čtyř let,“ doplnila Holčáková.

Policisté podle Holčákové prověřují také druhý případ, který se stal později odpoledne na jiném místě v Ostravě. „Dítě s kočárkem si převzal na místě otec,“ sdělila.

Moravskoslezští hasiči souvislosti s přetrvávajícím táním varují před nebezpečím zranění chodců padajícími kusy těžkého sněhu a ledu ze střech budov. „Velké nebezpečí hrozí zvláště malým dětem. Žádáme proto chodce, aby si dávali v těchto dnech i po večerech pozor, kudy procházejí,“ zdůraznil mluvčí hasičů Petr Kůdela s tím, že nebezpečí hrozí nejvíce v centrech měst s vysokými objekty, jak se sedlovými, tak i rovnějšími střechami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám