Hlavní obsah

Muže podezřelého z dvojnásobné vraždy policisté zatím nevyslechli

– České Budějovice
Právo, Petr Pokorný, Jakub Troníček

Osmadvacetiletého Jana Heidingera, podezřelého z vraždy jeho otčíma Pavla Malhockého a vlastní matky Jany, kriminalisté zatím nevyslechli. Čekají na jeho vydání z Německa do České republiky. To může ale trvat i několik týdnů.

Článek

Joachim Ettenhofer z bavorského ministerstva spravedlnosti už začátkem týdne Právu sdělil, že záležitost vydání Heidingera, kterého ještě tentýž den večer po vraždě zadržela německá policie v Pasově, je sice v běhu, ale nebude vyřízena dříve než v řádu dní či týdnů. Rozhodnout musí Vrchní zemský soud v Mnichově. Pokud se Heidinger odvolá, může se celá věc protáhnout.

Povolení k výslechu složitější než vydání

„Vydání je plně v kompetenci německé justice. Vyřízení žádosti o povolení výslechu v Německu by podle našich kriminalistů mohlo trvat déle než vyřízení žádosti o vydání,“ řekl ve středu Právu mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. Policisté zatím konkrétnější informace o termínu možného návratu Heidingera do ČR nemají. Hovoří shodně o dnech až týdnech.

Podle Matznera ale není vlastní výslech podezřelého prioritou ve vyšetřování. Důkazů proti němu by totiž měla mít policie dostatek včetně přímých svědectví dcer zavražděného manželského páru.

„Kriminalisté vyhodnocují a zpracovávají stopy zajištěné na místě činu,“ dodal mluvčí s tím, že vydání Heidingera by mohlo urychlit celý proces vyšetřování a zamezit tak dalším spekulacím ohledně celého případu.

Pecina: je to alarmující

O útocích a výhružkách Heidingera své rodině Malhocký policii mnohokrát informoval. Naposledy dvě hodiny před smrtí. Kvůli těmto skutečnostem požádal syn zavražděného Mikuláš Malhocký o důsledné prošetření postupu policie ministry vnitra, spravedlnosti a policejního prezidenta.

„Věc byla vždy odložena s tím, že „nelze nic dělat“, dokud dotyčný skutečně nespáchá trestný čin. Tedy s brutální strohostí, v kontextu celé tragédie, přeloženo: Nemůžeme vás před vrahem ochránit, dokud vás opravdu nezavraždí,“ píše v dopise.

Policie vyšetří sebe sama

Policejní prezident Oldřich Martinů v reakci na kritiku postupu policie nařídil jeho kontrolu. Ta by se podle mluvčí prezidia Dagmar Bednarčíkové měla týkat jak samotného případu dvojnásobné vraždy, tak i všech událostí, které jí předcházely.

Kontrolu má přitom provádět přímo jihočeská policie, která tak bude prověřovat svůj vlastní postup. Bednarčíková v této souvislosti uvedla, že na šetření se bude podílet i odbor vnitřní kontroly policejního prezidia.

Výsledky kontroly do týdne

„Předpokládáme, že výsledky kontroly by měly být k dispozici do konce týdne,“ uvedla s tím, že vedení jihočeské policie by o závěrech prověrky mělo informovat v pondělí na tiskové konferenci.

Ministr vnitra za ČSSD Martin Pecina uvedl, že se s vnitřním šetřením u policie a případnými návrhy opatření do budoucna chce co nejdříve seznámit.

„To, co se stalo, považuji za velmi alarmující, bez toho, že bych chtěl říci, jestli někdo pochybil, nebo ne. Jestli tam bude nějaká konkrétní odpovědnost policisty nebo někoho jiného, pak je hlavní zamezit tomu, aby se v budoucnu takové věci stávaly,“ řekl Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám