Hlavní obsah

Travička z Bohumína dostala u soudu tříletou podmínku

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Za pokus o zabití manžela vyměřil ostravský krajský soud ve středu i napodruhé podmíněný trest jedenatřicetileté Žanetě Ćieslokové z Bohumína. Na podzim roku 2008 se pokusila otrávit svého manžela, od nějž už dále nemohla vydržet dlouhodobé týrání.

Foto: Aleš Honus, Právo

Žaneta Cieśloková u soudu

Článek

Soud nakonec ženu uznal vinnou podle nové zákonné úpravy za pokus o zabití a vyměřil ji tři roky vězení s podmíněným odkladem na pět let.

Ćiesloková přitom nejprve dostala loni ještě mírnější podmíněný trest, a to jeden rok vězení s odkladem na dva roky. Původně byla obžalovaná z pokusu o vraždu, soud ale její jednání překvalifikoval na pouhý pokus o ublížení na zdraví. Vrchnímu soudu v Olomouci se to ale nelíbilo a kauzu vrátil zpátky do Ostravy.

Lektvar nemohl muže zabít

Žena nasypala do litru vína více než stovku tablet, které její muž užíval na své nemoci. Víno pak nabídla svému manželovi, který ho ale nevypil, protože se mu zdálo kalné. Nevypitý lektvar si pak žena nechala.

„Zjištěná koncentrace mohla způsobit lehkou újmu na zdraví, například závrať a zvracení. V žádném případě nemohla ohrozit život,“ konstatoval při zdůvodnění rozsudku předseda senátu Miloslav Studnička.

Soud přihlédl k rodinné situaci

Žena, která je matkou pěti dětí, v polovině července 2009 pochovala svého devítiletého syna, který se utopil při koupání. O dva týdny později pak zemřel i její manžel, se kterým se mezitím stačila smířit. Právě k rodinné situaci přihlížel soud při rozhodování o výši trestu, stejně jako k tomu, že žena byla ze strany manžela alkoholika před svým činem vystavena dlouholetému ponižování a šikaně.

Podmíněný trest pro ženu navrhoval i státní zástupce. S novým rozsudkem byl spokojen a vzdal se práva na odvolání. Verdikt ale přesto není pravomocný, protože advokát obžalované si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám