Hlavní obsah

Po žhářském útoku ve Vítkově navrhla policie obžalovat čtyři lidi

Právo, Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Policie v pátek navrhla obžalovat čtyři přívržence ultrapravice kvůli útoku na dům romské rodiny ve Vítkově z loňského dubna. Jak Právo informovalo, už před týdnem vyšetřování ukončila a zúčastněné strany se seznamovaly se spisem.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Vypálený dům ve Vítkově

Článek

„Kriminalisté už zkompletovali spisový materiál a v pátek ho předložili státní zástupkyni s návrhem na podání obžaloby,“ řekla mluvčí severomoravské policie Soňa Štětínská.

Dodala, že právní kvalifikace se od loňského léta, kdy padla čtyři obvinění, nezměnila. Obžalovaným hrozí dvanáct až patnáct let, případně výjimečný trest, za rasově motivovaný pokus o vícenásobnou vraždu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Malá Natálka se svojí matkou.

Dozorová státní zástupkyně Brigita Bilíková řekla Právu, že obžalobu k soudu podá k ostravskému krajskému soudu v průběhu příštího týdne. „Počítám, že v polovině příštího týdne by se tak mohlo stát,“ řekla.

Při útoku ve Vítkově byla vážně popálena tehdy dvouletá Natálka, zranění utrpěli i oba její rodiče. Natálka strávila několik měsíců v nemocnici, začátkem prosince byla propuštěna domů. V lednu ale vyšlo najevo, že transplantovaná kůže na některých prstech špatně roste, a tak musí Natálka nastoupit znovu na několik dní do nemocnice.

Zpátky do nemocnice

„Měli jsme tam nastoupit už minulý týden, ale Natálka dostala rýmu a kašel, proto jsme to museli odložit. Dcera už je ale v pořádku, takže jsem domluvená s nemocnicí, že tam v pondělí zavolám a domluvíme si termín další hospitalizace,“ řekla matka Anna Siváková.

Dodala, že Natálie má po léčení tak zesláblé nohy, že stále nemůže samostatně chodit. „Když se chytne stolu, nebo kočárku, tak udělá pár kroků. Sama to ale zatím nedokáže,“ řekla Siváková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám