Hlavní obsah

Policejní důstojník je stíhán za prodej citlivých informací

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policejnímu šéfovi pražského okrsku Zahradní Město Luboši Č. hrozí, že uniformu vymění za vězeňské tepláky. A to možná i na několik let. Je podezřelý, že se pustil do byznysu založeném na prodeji citlivých informací. K těm se dostal například lustracemi v interních databázích. Žalobce jej už obvinil z korupce.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Policista je stíhán pro trestné činy přijímání úplatku a zneužití pravomoci veřejného činitele,“ potvrdila ve středu Právu vedoucí Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Šárka Pokorná. Za tyto zločiny mu v případě prokázání viny hrozí až pět let vězení.

Bližší informace k případu s ohledem na současný stav vyšetřování nechtěla žalobkyně sdělit. V současné době probíhají výslechy jak svědků, tak i lidí, kteří v případu figurují jako poškození. Stíhání je vedeno na svobodě.

Podle informací Práva měl obviněný policista na zakázku lustrovat tipované lidi. Údaje o nich pak za úplatu předal dál.

Údajně chtěl vyrábět i falešné důkazy

Právu se podařilo zjistit, že jedním z těch, které policista neoprávněně vylustroval, je plzeňský podnikatel. Jméno redakce zná, ale s ohledem na jeho bezpečnost jej zveřejňovat nebude. Ten celou záležitostí zase až tak překvapen nebyl.

„Vzhledem k tomu, že byl lustrovaný ještě jeden můj kolega, se kterým svědčíme v kauze organizovaného zločinu, tak asi vím, odkud vítr fouká. Domnívám se, že někdo chtěl získat některé naše osobní údaje, aby je mohl použít k výrobě falešných důkazů, třeba pro naši kompromitaci. Mám takové signály, ale nechám to na státním zástupci, který vede vyšetřování,“ řekl podnikatel.

Stíhaný policista, který je ve vedoucí funkci od roku 2000, nebyl na pracovišti k zastižení. „Je postaven mimo službu až do vyšetření případu,“ řekla Právu Ivana Ježková z Krajského policejního ředitelství v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám