Hlavní obsah

Buď poslechneš, nebo půjdeš do basy, vyhrožoval muž svému šéfovi

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

„Buď uděláš, co ti řeknu, nebo půjdeš do basy,“ říká zvýšeným hlasem Jiří Galoda do telefonu svému šéfovi a pokračuje: „A věř mi, že tam budeš hodně dlouho a možná z ní ani nevylezeš“. To je reprodukce odposlechu části telefonního rozhovoru, který ve středu zazněl u Krajského sodu v Plzni jako jeden z důkazů právě proti Galodovi. Ten čelí obžalobě z vydírání jednatele společnosti Tomáše Friče. Za to mu hrozí až 12 let vězení.

Článek

Galoda se do konfliktu s Fričem dostal poté, co zjistil, že jeho šéf bance způsobil padesátimiliónovou škodu. Tím se totiž dostal do ohrožení projekt, na kterém Galoda pro Friče pracoval a do kterého vložil i vlastní peníze. Šlo o výstavbu rodinných domků na Nové Hospodě v Plzni, které měly skončit  kvůli Fričově dluhu v exekuci.

Podle státního zástupce Galoda po Fričovi požadoval převedení jednoho domu na svou přítelkyni a k tomu devět miliónů korun. Přitom se oháněl svými kontakty u policie.

„Navštíví tě kriminálka a řekne, víte proč jsme tady pane Frič? Měl byste zvážit, jaké kroky budete podnikat,“ sděluje Galoda Fričovi do telefonu. Pak pokračuje: „Hele máš tři možnosti. Buďto mě vyplatíš a já ti obstarám papír z banky, že na tebe nepodá trestní oznámení, nebo se zbavíš jednatelství ve všech firmách. A třetí varianta je, že si zachráním svůj majetek bez tvého souhlasu a ty si půjdeš sednout,“ důrazně upozorňuje Friče.

Ten se snaží celou situaci vysvětlit, v úzkých pak žádá po Galodovi záruky, že když udělá, co po něm chce, bude mít pokoj. „Přestanu kolem sebe kopat. Zastavím lidi, kteří stojí za mnou a zastavím veškeré kroky proti tobě. To ti dám písemně potvrzené od notáře,“ slibuje Galoda. Frič nakonec na Galodovu družku dům z vlastnictví jedné ze svých společností převedl.

Kompenzace za půjčku

Galoda se hájil tím, že dům byl kompenzací za půjčku, kterou jeho přítelkyně poskytla  Fričovi. Podle svých slov zajišťoval pro Friče vše kolem výstavby domů. Když bylo před podpisem smluv na nové vlastníky, zjistil, že na pozemky i domy je uvalena exekuce.

„Frič mi tvrdil, že jde o omyl v bance. Když se o exekuci dozvěděli klienti, tlačili na mě. Pak Friče zatkla policie,“ prohlásil Galoda. Frič nakonec skončil za podvody ve vězení na šest a půl roku.

Galoda ale také nesedí na lavici obžalovaných poprvé. Je souzen za úplatkářství v aféře spojené s bývalým plzeňským radním Petrem Toflem a notářem Zdeňkem Veverkou. Při domovní prohlídce našla policie u Galody videonahrávku, na které je záznam z předání půl miliónu korun Toflovi. Za to měl radní slíbit, že zatlačí na příslušných místech na městě, aby co nejvíc urychlil opravu podzemních garáží pod mostem Milenia v Plzni, které měla od města v pronájmu Fričova společnost, a stavební chyby znemožňovaly firmě realizovat plán na vybudování zábavního centra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám