Hlavní obsah

V Jeseníku zmizel dvanáctiletý chlapec, záchranáři ho včas našli

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeseník
Aktualizováno

Po dvanáctiletém chlapci z Jeseníku pátrali od pondělního večera tamní záchranáři. Hoch, který odešel na túru, a kvůli tmě přespal v horském terénu, byl v úterý půl hodiny před polednem nalezen policisty přímo ve městě Jeseníku.

Článek

„Je v pořádku, bez zranění a bude předán matce,“ řekl Právu v úterý velitel zásahu Jaroslav Hazucha.

„V pondělí odpoledne se vydal na asi desetikilometrovou túru do oblasti Obřích skal nad Ramzovským sedlem. Když se setmělo, měl obavy, aby nebloudil a nestalo se mu něco a tak se rozhodl přespat v turistickém přístřešku, který se v dané lokalitě nacházel. Ráno se vydal zpátky. Hlídka ho našla na náměstí v Jeseníku, odkud chtěl pokračovat do České Vsi k čerpací stanici, kde pracuje jeho matka,“ pokračoval Hazucha.

Chlapec podle něj odešel z domu v pondělí odpoledne a nevzal si mobilní telefon. Matka, která jeho pohřešování večer nahlásila, byla přesvědčená, že šel na túru. Z domu odcházel v teplém oblečení a s teleskopickými holemi.

Rodina je turisticky založená

„Rodina totiž je turisticky založená a i kvůli tomu se do Jeseníku přestěhovala. Chlapec je, jak uvedla jeho matka, spíše samotář a je zvyklý chodit na výšlapy sám. Zná perfektně i okolní terén. Ví, co si může dovolit,“ řekla Právu jesenická policejní mluvčí Natálie Pastuchová.

Ještě v pondělí v noci se rozjela rozsáhlá pátrací akce, ale byla neúspěšná. Stejně se záchranářům vedlo i v úterý dopoledne. Uspěli až půl hodiny před polednem. Do akce bylo nasazeno na třicet lidí, policisté, hasiči a příslušníci horské služby. K dispozici měli terénní vozidla, sněžné skútry, termodalekohledy a další techniku. Pátrání komplikovala skutečnost, že chlapec se mohl pohybovat na obrovském prostoru.

„Všechny informace, které jsme získaly, byly liché. Hledali jsme ho v jeho oblíbené oblasti okolo Čertových kamenů a Zlatého Chlumu, ale také v okolí Rejvízu, Videlského kříže, na Lipovsku a v blízkosti Priessnitzových léčebných lázní. Prověřovali jsme i varianty, zda nemohl být u příbuzných či kamarádů,“ dodala Pastuchová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám