Hlavní obsah

Vraha z Ukrajiny odhalil po 14 letech pečlivý policista při silniční kontrole

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Čtrnáct let na něho byla domovská policie krátká. Až pečlivý pátrač z cizinecké policie v Aši na Chebsku Tomáš Eisenhammer odhalil čtyřiačtyřicetiletého Ukrajince, který je uprchlým vrahem a v České republice se několik let skrýval pod cizí identitou.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Na žádost ukrajinské generální prokuratury rozhodl Krajský soud v Plzni o vydání zločince do rodné země, kde ho čeká nejméně deset let vězení za úmyslné zabití .

„Cizinec žil na Karlovarsku jako bulharský občan. Na falešné doklady měl nakoupené nemovitosti i auta,“ řekla v pátek Právu Ilona Vaníčková z Oblastního ředitelství cizinecké policie v Plzni.

Osudná se mu stala běžná silniční kontrola. „Policistovi se nezdál v pořádku řidičský průkaz. Měl podezření, že v dokumentu je vyměněná portrétová fotografie. Ve všech možných informačních systémech prověřil do puntíku všechny detaily až nakonec zjistil, že se ve skutečnosti jedná o ukrajinského státního příslušníka.,“ pokračovala Vaníčková.

Cizinecká policie proto požádala o potvrzení totožnosti na Ukrajinu, odkud vzápětí přišla překvapivá odpověď: „Jedná se o nebezpečného recidivistu, po kterém bylo v roce 1995 vyhlášeno pátrání jako po podezřelém z vraždy“. Vzápětí dorazil z východu i evropský zatýkací rozkaz. „Podezřelého muže jsme proto předali českým justičním orgánům k předávacímu řízení,“ uzavřela Vaníčková s tím, že při domovní prohlídce u něho policisté našli ještě další doklady na cizí jména.

Trest si odpykává i v Česku

Podle Dagmar Lindenthalové z plzeňského krajského státního zastupitelství podal žalobce po prostudování žádosti od ukrajinských kolegů návrh soudu na vydání zadrženého cizince. „Soud se s naším návrhem souhlasil ale vydání odložil do doby, než si dotyčný muž odpyká trest za zločiny spáchané v České republice,“ uvedla Lindenthalová.

Ukrajinec se totiž podle zjištění kriminalistů živil v Čechách podvody a prodejem drog. Za to byl už také pravomocně odsouzen na čtyři roky. Z vydávací vazby tak nejprve zamíří do výkonu trestu a po jeho odsezení ho čeká ještě mnohem delší pobyt v kriminále doma.

Právu se podařilo zjistit, že hledaný cizinec na Ukrajině vraždil v květnu roku 1995. „Ještě se svými komplici zbil muže, kterého pak hodili do studny. Jeho spolupachatele se podařilo dopadnout a dostali vysoké tresty,“ uvedl zdroj z Ukrajiny..

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám