Hlavní obsah

Kriminálka obvinila směnárníka, připravil klienty o desítky miliónů

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice

Osmatřicetiletého majitele sítí směnáren Ell Change Petra L. obvinila policie z trestného činu zpronevěry. Připravil své klienty o milióny korun. „Jeden den jsem mu poslal peníze a on další den zavřel všechny pobočky. Pak vypnul telefon a zmizel. Dva roky jsem o něm neslyšel,“ popisuje domažlický živnostník Vladimír Šmíd svůj poslední obchod s Petrem L.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Škoda je v řádech desítek miliónů. Obviněnému v případě prokázání viny hrozí až deset let vězení,“ potvrdil ve čtvrtek Právu Jan Mayer z hospodářského kriminálky Krajského policejního ředitelství v Plzni. Obviněný směnárník se podle informací Práva musel před rozzuřenými klienty nějaký čas také schovávat.

Nechal se například hospitalizovat v psychiatrické léčebně. Na jeho firmu soud prohlásil konkurz. Po sdělení obvinění odmítl před policejním vyšetřovatelem vypovídat. Kriminalisté u něho žádné peníze nenašli. Oficiálně nemá ani majetek.

Věřitelé tak mají pramalou šanci dostat své finanční prostředky zpět. „S náhradou škody se připojím k trestnímu řízení,“ uvedl Šmíd.

Ell Change byla založena v roce 1998 a specializovala se především na bezhotovostní směnárenskou činnost, kdy se směna platidel provádí převodem pomocí běžných účtů. To znamená, že zákazník pošle koruny na účet směnárny a ta mu je obratem vrátí zpět v požadované měně a nebo sama provede platbu za klienta do zahraničí v tamních penězích.

Řada klientů využívala služeb Ell Change kvůli kurzu, který byl výhodnější než u bank. Směnárnou procházely stovky miliónů korun. Klienti, kteří poslali peníze do směnárny měsíc před jejím krachem , už ale nedostali zpět nic.

„Když jsem mu posílal poslední částku, už musel vědět, že mi peníze nevrátí. Přitom nikdy v minulosti žádné problémy nebyly. Důvěřoval jsem mu. Měl vždycky o nějakých třicet nebo čtyřicet haléřů lepší kurz než banka, což dělalo docela slušný peníze,“ uzavřel Vladimír Šmíd, který jako jeden z prvních podal na směnárníka trestní oznámení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám