Hlavní obsah

Poctivá nálezkyně vrátila manželům tisíce dolarů

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlučín

Doslova vánoční zázrak se před pár dny přihodil dvěma Čechoameričanům, kteří dorazili na svátky za příbuznými do Hlučína na Opavsku. Manželé Jana Kramerová a Jiří Konečný ve vlaku zapomněli více než pět tisíc dolarů, 15 tisíc korun, letenky a veškeré doklady.

Foto: MÚ Bohumín/Lucie Balcarová, Právo

Čechoameričané Jana Kramer a Jiří Konečný už přestávali věřit, že peníze i doklady najdou.

Článek

Černou příruční tašku i se všemi penězi a věcmi našla v konečné stanici zaměstnankyně Českých drah Marcela Závorková, která vše odevzdala do ztrát a nálezů bohumínské radnice.

Tašku Čechoameričané nechali v jednom z vagónů vlaku InterCity 149 Jan Perner minulý pátek.

„Když jsem ji otevřela a zjistila, že je v ní spousta peněz, odnesla jsem ji vedoucímu. Zjišťovali jsme, jestli ji nikdo nepostrádá, a volali na nalezená telefonní čísla, ale bez úspěchu. Tak jsem tašku odnesla na policii, která mě s ní poslala do ztrát a nálezů na městský úřad,“ popsala poctivá nálezkyně. Potvrdila, že ani na vteřinu ji nenapadlo si tašku nechat.

„Myslím si, že je občanská povinnost každého člověka vrátit to, co najde. Nemohla bych si ji nechat, neměla bych klidné spaní.“

S taškou, která přesně obsahovala 5 406 dolarů, 15 tisíc korun, americké pasy, občanský průkaz i rodný list kontaktovala radnice v Bohumíně nejen americkou ambasádu, úředníci volali i na telefonní čísla, která byla zapsána u dokladů. Jenže na všech číslech jim odpovídal pouze anglicky mluvící záznamník.

Tři a půl hodiny jsme prohledávali celý dům, obtelefonovali letiště, nádraží, ambasádu. Už jsme ani nedoufali, že by se našla.
Jiří Konečný

„Tušili jsme, že majitelé ztracených dokladů a peněz přiletěli za rodinou na svátky a měli by zkažené Vánoce. Indicie nás vedly do Bohumína. Pátrali jsme po majitelích tašky i prostřednictvím internetu a nakonec jsme našli jejich příbuzné v Hlučíně,“ vysvětlil vedoucí organizačního odboru bohumínské radnice Lumír Macura s tím, že ve spolupráci se strážníky z Hlučína vše dobře skončilo, neboť manželé z Kalifornie si věci vyzvedli osobně v Bohumíně během několika hodin.

Jejich radost neměla konce, Závorková totiž manželům zachránila nejen peníze, ale ušetřila je i řady problémů. Bez dokladů by se totiž nemohli vrátit za Atlantik.

Nejhezčí vánoční dárek

„Že nám chybí taška s doklady a penězi jsme zjistili až na druhý den. Tři a půl hodiny jsme prohledávali celý dům, obtelefonovali letiště, nádraží, ambasádu. Už jsme ani nedoufali, že by se našla,“ přiznal majitel nalezených dokladů Jiří Konečný. Netušil, jestli tašku někde zapomněl nebo mu ji někdo ukradl.

„Bez paní Závorkové bychom měli hodně smutné svátky. Když jsme tašku nenašli, jen jsem brečela. Člověk sice pořád tajně doufal, že se někde najde, ale už jsme pomalu ztráceli naději. To, co paní Závorková udělala, je pro nás ten nejhezčí dárek letošních Vánoc,“ dodala hlučínská rodačka Jana Kramerová.

Nálezkyně Marcela Závorková obdržela nálezné ve výši 12 tisíc korun. „O ty peníze mi nejde. Jsem šťastná, že ti, kterým taška patřila, ji tak rychle našli,“ usmála se Závorková.

Anketa

Vrátili byste tašku s tisícovkami dolarů?
Ano
33,3 %
Ne, ale měl/a bych výčitky
33,3 %
Ne. Bez výčitek.
33,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23130 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám