Hlavní obsah

Slovenského vězně hlídali v Plzni zakuklenci, šlo mu o život

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Bezpečnostní manévry srovnatelné s těmi, které doprovázely proces s nejznámějším českým vězněm Jiřím Kajínkem, zažil v pátek Krajský soud v Plzni. Zakuklenci se samopaly střežili na každém kroku slovenského zločince Róberta Mynáře.

Článek

Soud u něj rozhodoval, zda bude vydán na Slovensko tamní justici. Zásahové komando ale Mynáře nehlídalo z důvodu, že by se chtěl pokusit o útěk. Naopak. Bylo tam kvůli jeho bezpečnosti.

Právu se podařilo zjistit, že mimořádná opatření přijala vězeňská služba na základě informací od slovenských kriminalistů. Ti měli údajně poznatky o tom, že by se mohl někdo pokusit Mynáře zlikvidovat během transportu z věznice, nebo pobytu v soudní budově.

Podle slovenského zdroje má totiž Mynář na Slovensku vypovídat i jako korunní svědek v případu zločinného spolčení.

„Zaznamenali jsme určité aktivity směřující ke snaze tohoto svědka umlčet,“ uvedl důstojník slovenského policejního sboru, který si nepřál být v této souvislosti jmenován.

„Přijali jsme zvýšená bezpečnostní opatření. Podrobnosti k nim nebudeme sdělovat,“ řekla Jana Bartošová z plzeňské věznice na Borech. Právě odtud ráno po půl osmé vyrazila eskortní dodávka doprovázená ještě další vozidlem s posilami.

Muž bude vydán, až si odpyká trest

Ulicemi Plzně jely oba vozy na modré majáky a se zvukovou sirénou. Jízda skončila přibližně po sedmi minutách na dvoře soudu. Z vozidel nejprve vyskočili ostřelovači. Když zjistili, že vzduch je čistý, vyvedli Mynáře ven.

Za necelé dvě hodiny soudce rozhodl, že cizinec bude vydán do své země. „Předání se uskuteční až poté, co muž absolvuje trest na území České republiky,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Plzni Alexandra Vaňková.

Mynář si v české věznici odpykává tři a půl roku za loupež, neoprávněné držení platební karty, zpronevěru a krádež. Na Slovensku má jít do vězení za podvody a dále mu hrozí obvinění z trestných činů ublížení na zdraví, maření výkonu úředního rozhodnutí, násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci a omezování osobní svobody.

Reklama

Výběr článků

Načítám