Hlavní obsah

K výslechům dětí pomáhají loutky i speciální místnost

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Rok pohlavně zneužívaný sedmiletý chlapec svůj otřesný zážitek vypověděl vnímavé matce jako podivnou pohádku o otvírání jakési pokladničky klíčkem. I to je jeden z otřesných případů, který v poslední době vyšetřovali jihomoravští krajští kriminalisté. V Brně k pro děti funguje speciální výslechová místnost.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Policistky s loutkami policistů

Článek

„Ten případ se letos stal v jednom z míst kraje, které záměrně nechci konkretizovat. Postřeh matky byl velmi správný. Při náročném vyslýchání chlapce v mateřské školce se podezření ukázalo jako oprávněné. Pátrání nás dovedlo k podezřelému muži. Ten nakonec spáchal v cele sebevraždu. Zanechal před ní dopis, kde svůj čin popsal a vyjádřil k němu lítost,“ uvedl k jednomu ze smutných případů kriminalista Vladimír Surovčík.

Jen v Jihomoravském kraji se od ledna policie zabývá 140 případy pohlavního zneužívání, 64 případy znásilnění a ve 40 případech jde o podezření z týrání svěřené osoby. „Jsou to děti i od tří let věku a jejich vyšetřování je vždy velmi náročné. Proto si velmi ceníme jedné z vyšetřovacích základen, která nám vznikla přičiněním kraje v dětském domově Dagmar,“ pochvaluje si roční působení speciální vyšetřovací místnosti šéf vyšetřovatelů Jindřich Kučera.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Výslechová místnost - starosvětsky zařízený útulný obývák byl už díky zabudované elektronice svědkem nejednoho otřesného případu

130 panenek

Útulný obývák s kulatým kobercem uprostřed, křišťálovým lustrem, solidním nábytkem a množstvím hraček vypadá jako obývák z pohádky. Pozornému návštěvníkovi však neuniknou kamery ukryté v rozích stropu či mikrofony. Ty ale děti, jenž se zde občas po hrůzném zážitku zpovídají, nevnímají. Stejně jako netuší, že je každé jejich slovo či pohyb nahráváno v jiné- technické místnosti. „Obraz i zvuk lze snímat i ze zahrady domu a i to se nám už osvědčilo, stejně jako možnost, že malá oběť zde může i s někým blízkým strávit na nejnutnější dobu třeba i noc,“ doplnil Kučera.

Posledním pomocníkem vyšetřovatelů je zatím 130 panáčků policistů a policistek. I ty mají pomoci dětem rozmluvit se o věcech, kterým se většině dospělých nechce ani věřit.

O loutky stejně jako o projekt prevence, ve kterém vystupují, je mimořádný zájem v celé zemi a brzo se budou šít panáci a panenky v uniformách pro celou republiku.

Do první části projektu investovalo ministerstvo 40 000 korun. „Postupem času chceme, aby tyto loutky vozili i vyšetřovatelé k dopravním nehodám a dostávaly je děti, které jsou jejich účastníky," řekla Svobodová.

Reklama

Výběr článků

Načítám