Hlavní obsah

Za úplatek od trestance půjde exnáměstek kuřimské věznice sám za mříže

Právo, tes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuřim

Bývalý náměstek ředitelky věznice v Kuřimi na Brněnsku Rostislav Coloň byl v pondělí u Okresního soudu Brno-venkov odsouzen za korupci ke 3,5 roku vězení ve věznici s ostrahou a k úhradě 200 000 korun pokuty. Pokud nezaplatí ve stanoveném termínu, hrozí mu prodloužení vězení o půl roku. Coloň hned oznámil, že se odvolá, vinu u soudu popíral.

Článek

Coloň v květnu 2007 vzal úplatek 200 000 korun od vězně v kuřimské věznici výměnou za to, že mu z pozice své funkce zajistí lepší podmínky. Později požadoval po vězni dalších 300 000 korun, na což již dotyčný nepřistoupil a tehdejšího náměstka udal.

Obhajoba poukazovala na nepřesnosti ve výpovědích svědků a na jejich nedůvěryhodnost. Uvedla, že Coloň neměl k převzetí úplatku žádný motiv - vzhledem k jeho slušnému příjmu a k očekávanému povýšení. V rozsudku bylo uvedeno, že vina Coloně byla jednoznačně prokázána, jeho motiv byl zištný.

Státní zástupce Petr Mazálek požadoval čtyřletý trest, a protože Coloň zneužil pravomoc veřejného činitele, k tomu ještě trest zákazu činnosti ve vězeňské službě na pět let. Uvažuje proto o odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám