Hlavní obsah

Obviněný z vraždy: Srazil jsem ho na zem třemi ranami

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Kauzu 18letého Viktora Prášila z Lipníku nad Bečvou na Přerovsku, který čelí obžalobě z vraždy známého své matky, začal v pondělí rozplétat senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě. Mladíkovi, který vinu popírá, hrozí až patnáct let za mřížemi.

Foto: Petr Marek, Právo

Viktor Prášil u Krajského soudu v Olomouci.

Článek

Na začátku ledna Prášil podle obžaloby nejprve s matčiným známým popíjel v jedné z místních hospod. Poté, co lokál podnapilí opustili, měl po slovní rozepři muže napadnout.

Nejprve ho údery pěstí do obličeje měl srazit k zemi a následně jej několikrát kopnout do hlavy a žeber. Napadený byl sice převezen do nemocnice, ale tam následkům zranění podlehl. Prášila policisté zadrželi krátce po útoku v místě jeho bydliště.

Usmrtit jsem ho nechtěl. Jen jsem se mu snažil vysvětlit, že moje rodina je pro něj tabu.
Viktor Prášil<br/>

V přípravném řízení se útočník policistům přiznal. Vypověděl například, že muž si dělal na jeho matku nárok, ale ta ho odmítala. V inkriminovaný den prý matku a také Prášila vulgárně urážel a právě to byl důvod k útoku.

„Třemi ranami do obličeje jsem ho srazil na zem, pak jsem ho dvakrát kopl do hlavy a jednou do žeber. Když jsem od něj odcházel, ležel na zemi a zdálo se mi, že chrápe. Usmrtit jsem ho nechtěl. Jen jsem se mu snažil vysvětlit, že moje rodina je pro něj tabu,“ řekl policistům Prášil.

U soudu tvrdil, že je nevinný

U krajského soudu ale vinu popřel. Přiznal jen, že se zavražděným byl v inkriminovaný večer v hospodě.

„Vypili jsme asi čtyři až pět piv a stejně tolik panáků rumu. Spolu jsme odešli. Nezaútočil jsem však na něj. Já šel k sobě domů a on pokračoval dál. Doma byl brácha a protože jsme měli chuť spolu pít, šel jsem koupit flašku a venku jsem zavražděného našel ležet na zemi v kaluži krve. Mobil nevlastním, tak jsem rychle utíkal domů zavolat policii. Než jsem tak stačil učinit, policisté mě zadrželi,“ tvrdil v pondělí u KS Prášil.

Policistům se prý přiznal pod nátlakem

„S policajty mám zkušenosti. Vím, jak to s nimi chodí. A všichni jsou stejní. Nechtěl jsem dostat sodu, tak jsem jim řekl, co chtěli. Viděli, že na botách mám krev, tak jsem byl pro ně vrahem. Tady se ale bát nemusím. Byl bych proto vůl, kdybych se přiznal k vraždě, kterou jsem neudělal,“ hájil se mladík.

Případ bude pokračovat v úterý, kdy by mohl být vynesen i rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám