Hlavní obsah

Na vraha v béžovém je vypsána odměna 50 tisíc korun

– Praha
Novinky, Petr Nový

Pražská kriminální policie stále pátrá po nebezpečném muži, který v metropoli od června do září letošního roku přepadl dvě banky a jeden bar. Právě v baru se z něj stal vrah, když vystřelil na barmana, který bral jeho zbraň na lehkou váhu. Na nebezpečného ozbrojeného muže, který chodí vždy v béžovém oblečení, je vypsána finanční odměna 50 tisíc korun.

Článek

První ze série přepadení se stalo 18. června v Bělohorské ulici. Krátce před půl pátou odpoledne vstoupil do pobočky banky pachatel s pistolí v ruce. "Aby získal peníze, neváhal ji použít. Padl jeden výstřel, který naštěstí nikoho nezranil. Pracovnice banky pachateli vydala několik desítek tisíc korun,“ řekla mluvčí pražské policie Eva Miklíková.

Nejtragičtější přepadení útočník provedl na začátku srpna, kdy v pražských Stodůlkách postřelil muže pracujícího za barem. Odvážný barman kladl aktivní odpor a nechtěl uvěřit, že zbraň je pravá a nabitá. Svou chybu zaplatil životem poté, co útočník vystřelil. Postřelený 59letý muž zemřel v nemocnici, lupič si z casina žádné peníze neodnesl.

Pravidelně si olizuje rty

Poslední útok se stal ve středu 16. září 2009 před polednem v Norské ulici ve Vršovicích. Do sportbaru vešel muž, v natažené levé ruce držel krátkou střelnou zbraň a s prstem na spoušti mířil na zaměstnance provozovny, který stál právě za barem. Od barmana dostal několik desítek tisíc korun, které si uložil do igelitové tašky a odešel.

„Při odchodu si nepřehlédnutelným způsobem olízl rty, jako by je měl vysušené,“ doplnila Miklíková.

Specifickým znakem nebezpečného útočníka je světlé oblečení, které si bere podle kriminalistů na každý svůj útok. Policistům se muže, který má na svědomí přepadení nejméně dvou bank, baru a jednu vraždu, zatím nedaří vypátrat a žádají veřejnost o pomoc.

Stejné béžové oblečení, stejný scénář

"Scénář se ve všech případech opakuje, popis pachatele je stále stejný. Jedná se o muže mezi 30 – 40 lety, hubené, přibližně 180 cm vysoké postavy. Oblečen je pokaždé stejně. Světlá, šedobéžová mikina, světlé béžové kalhoty, kapsáče a hnědobéžové boty," upřesnila Miklíková.

Má hrubý hlas, často používá vulgární výrazy. Jedná se pravděpodobně o leváka. Zbraň drží pokaždé v levé ruce, igelitovou tašku v pravé. Vždy si olízne jazykem rty, jakoby je měl suché. Policisté nevylučují, že má na svědomí daleko více takových případů.

Kriminalisté neznají jeho místo pobytu, k loupeži zvolil pokaždé jiný den, čas, místo i objekt. Zachoval pouze scénář přepadení a druh oblečení. Podle posledních zjištěných informací by se mohl zdržovat v oblasti Prahy 5.

Policie: v žádném případě se ho nesnažte zadržet

Policisté žádají o pomoc veřejnost, lidé mohou své poznatky nahlásit na linku 158. "V této souvislosti ale důrazně varujeme, muž je ozbrojen a zbraň neváhá použít! Proto proti němu v žádném případě nezasahujte a nepokoušejte se jej zadržet," uzavřela Miklíková.

Na informace vedoucí k dopadení pachatele byla vypsána finanční odměna 50 tisíc korun. V této souvislosti kriminalisté případným svědkům zaručují maximální anonymitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám