Hlavní obsah

Matka v Blatnici zavraždila děti v nepříčetnosti, žalobce zrušil její stíhání

Právo, Novinky, Miroslav Homola, Milan Vojtek, Luděk Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Devětadvacetiletá matka, která 13.května zavraždila v obci na Hodonínsku dvouletou dceru a šestiletého syna nebude potrestána. Její stíhání bylo zastaveno pro nepříčetnost. Potvrdil to mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Kriminalisté monitorují místo vraždy.

Článek

"Nebyla schopna rozpoznat nebezpečnost svého jednání," zdůraznil Olma. K činu ale bližší okolnosti neuvedl. Dosud se tedy neví, co se bezprostředně před smrtí dětí odehrálo.

„V době spáchání trestného činu byly podle soudních znalců její rozpoznávací schopnosti zcela potlačené. Nebyla schopná rozpoznat nebezpečnost konání“, uvedl k rozhodnutí Olma s tím, že žádné další podrobnosti se zveřejňovat nebudou. 

Vražedkyně, která se po otřesném činu pokusila sama sebe sprovodit ze světa osmi ranami nožem do břicha je stále ve velmi špatném psychickém stavu v péči odborníků a zřejmě se bude muset podrobit ochranné psychiatrické léčbě.

Skutečný důvod se asi veřejnost nikdy nedoví

Jaký byl skutečný důvod jejího zkratovitého jednání s osudovými následky se asi veřejnost nikdy oficiálně nedoví. Na místě činu, však výpovědi sousedů i známých naznačovaly, že za neshodami mladého manželského páru, byly především rozpory ženy s tchýní a švagrovou.

Ty vinily matku dětí z nepořádnosti, alkoholismu a špatné péče o děti. Názory okolí se však od tohoto hodnocení zásadně lišily a především mladá manželka muže, který pracoval jako zedník, byla ve vsi, kde si přivydělávala roznášením letáků velmi oblíbená. 

Důsledky nevraživosti byly dokonce tak silné, že i po tragédii nešťastný otec zabitých dětí zakázal vlastní matce a sestře vstup na obřad, do smutečního průvodu a na hřbitov. Neuvedl je ani jako pozůstalé na parte.

Hrozilo jí doživotí

Podle posudků znalců byly v době činu "rozpoznávací a ovládací schopnosti" pachatelky zcela potlačené. Ženě přitom hrozil výjimečný trest, tedy až doživotí.

Tragédie, která převrátila naruby život obce, se stala ve středu 13. května. Události zřejmě předcházel další spor s příbuznými a matka situaci nezvládla. Policisté jsou přesvědčeni, že to byla ona, kdo zaútočil nožem na dvouletou dceru a šestiletého syna.

Pak obrátila ostří nože proti sobě. U mrtvých dětí ji našli záchranáři a policisté s osmi bodnými ranami. Přežila, ale lékaři měli co dělat, aby se vypořádali s následky osmi bodných ran v břišní krajině a následnou velkou ztrátou krve.

Lékaři kyjovské nemocnice jí zachránili život na oddělení ARO absolvovala nejnutnější zotavení po zákroku. Za brutální čin matce hrozil až výjimečný trest doživotí. Okolnosti momentálního rozpoložení mysli, které provázely drama, posoudili psychiatři a psychologové.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám