Hlavní obsah

Po vyčerpávající práci hasičů obsadili trosky zříceného domu policisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hasiči v neděli ráno opustili trosky v pátek zříceného domu v Soukenické ulici v Praze. Na místě zahynuli čtyři lidé, jejichž těla nalezli záchranáři po 40 hodinách. Místo okamžitě začali zkoumat policisté, kteří zatím případ vyšetřují jako ublížení na zdraví.

Článek

Spekuluje se o tom, že dvě oběti pocházely z Ukrajiny a dvě z Bulharska, Ukrajinská ambasáda již potvrdila, že jeden z mrtvých mužů byl skutečně Ukrajinec.

Mluvčí policie Iva Knolová řekla, že těla dělníků byla převezena do Ústavu soudního lékařství, kde bude provedena jejich identifikace a pravděpodobně i soudní pitva. V následujících dnech vyšetřovatelé zadají vypracování znaleckých posudků z oblasti bezpečnosti práce a bezpečnosti práce ve stavebnictví.

Příčinou pádu čtyř stropů ve vnitřní části domu mohl být podle statika neodborný zásah do nosné zdi v suterénu budovy. Tomu, kdo z nedbalosti způsobí těžkou újmu na zdraví nebo smrt více osob proto, že hrubě porušil předpisy o bezpečnosti práce, hrozí podle trestního zákona tři až deset let vězení.

Podle prozatím nepotvrzených informací pocházely dvě oběti z Ukrajiny a dvě z Bulharska. Knolová se k těmto informacím nechtěla vyjádřit, dokud experti nedokončí identifikaci. Ukrajinská ambasáda nicméně potvrdila, že jeden z mrtvých je skutečně Ukrajinec, totožnost dalších tří osob prý zatím není jistá. Bulharská ambasáda připustila, že určité informace od policistů už také má, nechce je však zveřejnit předtím, než tak učiní policie.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Pracovníci pohřební služby vynášejí tělo jednoho ze čtyř zavalených dělníků.

Těla dělníků byla převezena do Ústavu soudního lékařství, kde bude provedena jejich identifikace a pravděpodobně i soudní pitva.

Vnitřní část neobývané rekonstruované budovy v Soukenické ulici 25 se zřítila v pátek po poledni, hasiči na místě zasahovali přes 40 hodin. Museli odklidit zhruba čtyřmetrovou vrstvu suti. Hledání zavalených lidí jim komplikovala ta skutečnost, že zbytky domu i nadále hrozily zřícením a v jeho stěnách se objevovaly praskliny. První dvě těla objevili hasiči v sobotu před 22:00, třetí oběť našli v neděli před 01:30 a poslední v 04:20. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám