Hlavní obsah

Hasiči našli zavalené dělníky mrtvé

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hasiči, kteří od pátku v pražské Soukenické ulici v sutinách zpola zříceného domu pátrali po čtyřech zavalených dělnících, je po více než 36 hodinách našli. Novinkám to potvrdil jejich mluvčí Vít Pernica. Žádný ze zavalených mužů nepřežil.

Článek

Všichni zavalení byli nalezeni na dvou místech, která původně označil pes.

"Podařilo se nám nalézt první tělo," uvedl v sobotu před 22. hodinou Pernica s tím, že zbývá odklidit asi třetina sutin. O deset minut později hlásil mluvčí nález druhého muže jen o metr dál. Lékař u obou mužů konstatoval smrt.

Třetího muže našli hasiči půl druhé hodiny po půlnoci a čtvrtého krátce okolo 04:20. Ani ti už nejevili známky života. Pernica uvedl, že se dělníci pravděpodobně snažili z místa uniknout a zával je zastihl blízko dvou východů.

Někteří ze zavalených byli údajně dělníci z východní Evropy. 

Hasiči stavbu opustili v šest hodin ráno poté, co se s pomocí psů několikrát přesvědčili, že na místě už nejsou žádní další zavalení. Během dne se však na místo ještě vrátí, aby pohotovostní vzpěry, jimiž chatrné zbytky stavby zajistili, nahradili dřevěnými. 

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Pracovníci pohřební služby vynášejí tělo jednoho ze čtyř zavalených dělníků.

Dvoudenní nasazení tří desítek hasičů  

Stavba v centru Prahy se propadla v pátek po poledni. [celá zpráva]

Hasiči od té doby bez přestání pracovali na odklízení trosek a zabezpečování zbylých zdí, které hrozily sesuvem. V sobotu odpoledne se konečně podařilo stavbu zabezpečit a záchranné práce nabraly tempo. [celá zpráva

Ztřítily se čtyři stropy budovy a na místě bylo několik metrů sutě.  

Podle Pernici se na místě střídalo 30 hasičů, z nichž byla vždy zhruba na dvě hodiny nasazena třetina. Třetina, která v danou chvíli pracovala nejdéle, odpočívala na základně. Hasičům neustále pomáhalo pět specialistů.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ruiny domu v Soukenické

Ruiny domu v Soukenické

FOTO: Michal Doležal, ČTK 

Příčinou pádu čtyř stropů ve vnitřní části domu mohl být podle statika neodborný zásah do nosné zdi v suterénu budovy. Možné ale také je, že neštěstí vyvolaly stavební úpravy v horních patrech. Okolní domy jsou v pořádku. Podle České televize byly v domě prováděny práce nad rámec povolení vydaného magistrátem.

FOTO: Ondřej Lazar Krynek, Mapy.cz 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám