Hlavní obsah

Státní zástupce zrušil obvinění miliardáře Berana

Novinky, ČTK, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Státní zástupce zrušil usnesení o zahájení trestního stíhání miliardáře Davida Berana, kterého policie v červnu obvinila ze čtvrtmiliardového daňového úniku. Řekla to ve čtvrtek mluvčí pražského vrchního státního zastupitelství Irena Válová.

Foto: Igor Zehl , ČTK

David Beran se svou přítelkyní, Miss ČR 1997 Terezií dobrovolnou na snímku z března 2008.

Článek

Státní zástupce tak podle ní rozhodl po prozkoumání spisu na základě podaných stížností a výsledků Beranova výslechu.

"Dozorový státní zástupce zrušil usnesení o zahájení trestního stíhání obviněného Davida Berana a následně přikázal policejnímu orgánu, aby v uvedené věci dále konal a rozhodl," uvedla Válová s tím, že se tak případ vrací do stadia prověřování.

David Beran, kterého od únorové razie v jeho firmě hledala policie, se v polovině září sám dostavil k výslechu. Policisté podnikatele podezřívali z daňového úniku. Několikrát se omluvil z výslechu, byl proto stíhán jako uprchlý a policisté na něj připravovali evropský zatykač. 

Policie kvůli Beranově ochotě spolupracovat odstoupila od vydání celoevropského zatykače a podnikatel byl vyšetřován na svobodě. Policie Berana vinila z krácení daně, vzniklá škoda měla být ve výši 250 miliónů korun, za což mu hrozilo až 12 let vězení. Daňového úniku se podle policistů dopustil ve své společnosti Profi Credit Czech.  

Reklama

Související články

Beranovu kauzu řeší tři státní zástupci

Miliardář David Beran (41) nesouhlasí s trestním stíháním, které proti němu jako proti uprchlému minulý týden zahájila protikorupční policie. Jeho advokát...

Výběr článků

Načítám