Hlavní obsah

Beranovu kauzu řeší tři státní zástupci

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Miliardář David Beran (41) nesouhlasí s trestním stíháním, které proti němu jako proti uprchlému minulý týden zahájila protikorupční policie. Jeho advokát Eduard Bruna proto ve středu podal proti obvinění stížnost, v níž žádá, aby státní zástupce stíhání Berana zrušil. Případ je ojedinělý také počtem dozorových státních zástupců, kteří se na této kauze vystřídali.

Foto: René Chvalina, Právo

Policejní zásah ve firmě Profi Credit

Článek

„Klient se domnívá, že je nevinen, to znamená, že jakékoli obvinění proti němu se nezakládá na pravdě. Navíc se necítí být uprchlým, protože byl kontaktní přes naši advokátní kancelář. Policie s ním takto normálně komunikovala, a přesto jsme se prostřednictvím médií dozvěděli, že je vlastně stíhán jako uprchlý,“ řekl ve čtvrtek Bruna.

Policie podle zjištění Práva opakovaně už od března navrhovala termíny, při kterých chtěla Berana vyslechnout. Podnikatel se však již několik měsíců zdržuje v zahraničí na neznámém místě a z podání vysvětlení se vždy omluvil buď on, nebo jeho advokát.

Klient se domnívá, že je nevinen, to znamená, že jakékoli obvinění proti němu se nezakládá na pravdě.
advokát Eduard Bruna

Kriminalistům tak nakonec došla trpělivost a ještě před tím, než měl Beran dorazit na další, tentokrát červencový termín výslechu, tohoto miliardáře obvinila jako uprchlého.

Vzhledem k tomu dostal od soudu nového advokáta ex-offo, ale to už nyní neplatí. Obhajobu znovu na základě plné moci převzal dosavadní Beranův advokát Bruna.

Policisté kladou Beranovi za vinu, že se prostřednictvím svých firem v ČR, Nizozemsku a na britském ostrově Man dopustil krácení daně ve výši téměř čtvrt miliardy korun. Za to mu hrozí 5 až 12 let vězení. Dá se očekávat, že v nejbližších dnech vydá soud z podnětu policie a žalobce na Berana mezinárodní zatykač.

Jedna kauza, tři žalobci

Případ je neobvyklý nejen tím, že Beran tvrdí, že uprchlým není a že je s policií v kontaktu prostřednictvím advokáta Bruny. Ojedinělý je i počet dozorových státních zástupců, kteří se na této kauze vystřídali. Všichni jsou přitom ze stejného odboru závažné hospodářské a finanční kriminality pražského vrchního státního zastupitelství.

Nejprve měl věc na starost František Fíla, ale ten před několika týdny oblékl soudcovský talár v Praze 10. Po něm tedy případ převzal Milan Pózel, který byl u vrchních žalobců jen na stáži a právě tento týden se vrátil na domovské okresní zastupitelství v Tachově. O tom, kdo bude nově kauzu dozorovat, vedení zastupitelství rozhodne až v pátek.

Beran: porušili má ústavní práva

Přestože policie stíhá Berana jako uprchlého, on sám paradoxně bez problémů komunikuje s médiemi. V pátek se telefonicky ozval z neznámého místa Právu s tím, že se chystá podat v této kauze ústavní stížnost, v níž bude žádat zrušení svého obvinění.

 Nelíbí se mu, že jej policie před týdnem obvinila jako uprchlého, přestože do té doby komunikoval s kriminalisty skrz svého advokáta Eduarda Brunu.

 „Považuji to za porušení mého práva na spravedlivý proces i práva na obhajobu. Policie mě obvinila jako uprchlého, přestože jsem měl svého advokáta s plnou mocí, kterého obešla a o stíhání jsme se dověděli až z médií. Takovýto postup policie nebyl možný ani za komunistů,“ řekl k důvodům chystané ústavní stížnosti Beran.

 Chce se však obrátit i na nezávislé mezinárodní instituce, aby jeho případ a postup české policie přezkoumaly. Myslí, si že porušila nejen listinu základních práv a svobod, ale i mezinárodní úmluvy o lidských právech.

 Beran zároveň odmítl, že by se snažil policii jakkoli vyhýbat. Měl se podle svých slov dostavit k podání vysvětlení 1. července, ale ještě než se tak stalo, protikoručpní policie jej o týden dřív obvinila jako uprchlého.

 „Přitom já jsem měl snahu se dostavit, i když ten termín byl krátký. Zjišťoval jsem si lety do Prahy. Ale než se to mohlo uskutečnit, obvinili mě,“ podotkl Beran.

 Podle jeho informací měla přitom policie napsáno usnesení o zahájení stíhání už od 18. března a mohla jej prý tedy už dávno klidně obvinit a vše doručovat jeho advokátovi Brunovi.

Podezření na prasečí chřipku?

„Mohlo to už dávno běžet a nemusel jsem být stíhán jako uprchlý. Navíc já už jsem všechny informace policii předal a už k tomu stejně nemám co víc říct,“ míní podnikatel, který se nyní potýká se silným virovým onemocněním.

„Stejně mi to nikdo neuvěří, ale vyšetřovali mě pro podezření na prasečí chřipku. Na výsledky testů zatím čekám,“ doplnil Beran.

Berana udivuje, že je v kauze daňových úniků stíhán on sám, přičemž hlavní svědek případu podle něj tvrdí, že vše dělal z Beranových pokynů. „Jak to, že tedy není obviněn jako pachatel on. Když někdo vyloupí banku a bude říkat, že ho někdo jiný navedl, tak přece nebudou stíhat jen toho, co to vyloupení vymyslel,“ diví se Beran.

Policista prý přes noc povýšil

Zaráží ho, že policista, který má jeho kauzu na starosti, byl právě v těchto dnech povýšen z kapitána až do hodnosti podplukovníka a z funkce vrchního komisaře se z něj stal rovnou policejní rada.

„On povýšil přes noc za to, že obešel zákon, mého advokáta a obvinil mě jako uprchlého. Tak za tento protiprávní postup je povýšen,“ stěžoval si Beran.

Nelíbí se mu ani to, že policie dosud nedovolila jeho advokátovi přístup do vyšetřovacího spisu, i když by na to měl mít nárok.

Reklama

Výběr článků

Načítám