Hlavní obsah

Za zastřelení obchodního zástupce dostal muž 19 let

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice
Aktualizováno

Trest devatenácti let ve věznici se zvýšenou ostrahou by si měl odpykat devětačtyřicetiletý Jan Čermák z Tábora. V pátek ho tam poslal tříčlenný senát Krajského soudu v Českých Budějovicích za loupežnou vraždu sedmatřicetiletého obchodního zástupce, otce dvou dětí. Toho loni dubnu Čermák zastřelil kvůli penězům na lesní cestě u Mazelova na Českobudějovicku. Svou oběť si vybral náhodně.

Článek

„Šlo o chladné cílevědomé jednání,“ konstatoval v odůvodnění rozsudku předseda senátu Roman Bárta. Připomněl, že vrah se nesnažil maskovat, neukrýval ani své vozidlo, musel proto dopředu počítat s tím, že jediného svědka činu, tedy oloupeného, navždy umlčí.

Hlavním motivem činu, což policistům a následně i soudcům Čermák přiznal, byla snaha získat peníze na umoření statisícových dluhů. „Navíc jsem přišel o práci. Přemýšlel jsem, co dál. Už nevím, jak mě napadlo někoho přepadnout a vzít mu peníze,“ prohlásil.

V den činu 1. dubna 2008 se Čermák vydal na vyjížďku autem údajně proto, aby „zabil“ čas. Současně připustil, že si nelegálně držený revolver vzal na cestu s cílem využít ho k loupeži. V té době prý ale ještě neměl tušení kde, kdy a jak. „Chtěl jsem zbraň použít k zastrašení, ne k vraždě,“ tvrdil u soudu.

Cestu mu zkřížil obchodní zástupce. Zastavil totiž na stejném odstavném parkovišti na silnici mezi Veselím a Lomnicí nad Lužnicí. Čermák sebral revolver, zamkl auto a se zbraní v ruce přisedl do vozu ke své oběti. Muže za volantem přinutil k vydání 700 korun, bankovních karet a PIN kódů. Údajně proto, aby mohl prozkoumat i obsah zavazadlového prostoru, přinutil řidiče, aby nastartoval a vyrazil určeným směrem. Asi po deseti minutách jízdy nařídil odbočit na lesní cestu. Oba vystoupili ven a Čermák prohledal kufr, v němž byly jen reklamní letáky.

Po vraždě jel vybrat peníze

„Když jsem zavíral kapotu, periferně jsem zaznamenal pohyb. Otočil jsem se a vystřelil. Poškozený začal padat k zemi. Přiblížil jsem se k němu a znovu vystřelil,“ vypověděl Čermák před soudem.

Pak nasedl do vozu oběti a vrátil se na parkoviště. Přesedl do svého vozu a odjel do Třeboně, kde z bankomatu vybral 15 tisíc korun. Další výběr v Jindřichově Hradci se mu už nezdařil. Po vraždě začal žít, jak řekl, normální život, dokonce si našel i práci. Následně sklapla na jeho rukách pouta kriminalistů.

„Jde o jednání vysoce společensky nebezpečné. Zavražděn mohl být kdokoli, kdo by připadal obžalovanému jako vhodná oběť k loupeži. Stačilo luxusnější vozidlo. V tomto případě byl obětí manžel a otec dvou dětí. Jeho rodina si ponese důsledky tohoto činu do konce života,“ zdůraznil předseda senátu.

Rozsudek dosud není pravomocný. Čermák si stejně jako státní zástupce ponechal lhůtu pro podání odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám