Hlavní obsah

Za vraždu milence půjde muž na 11 let do vězení

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Na 11 let za mříže poslal v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci Radomila Šomana (40) za vraždu svého milence a to jako zvláště nebezpečného recidivistu. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu (KS) v Ostravě z letošního 19. června, proti kterému se vrah odvolal.

Foto: Petr Marek, Právo

Radomil Šoman u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Šoman se hrůzného činu dopustil loni 26. září. Tehdy večer v rodinném domě na Novojičínsku napadl svého přítele, s nímž žil ve společné domácnosti. Stalo se tak po předchozí hádce v rámci partnerské rozepře a pod vlivem alkoholu. Nešťastníka nejprve opakovaně udeřil rukou do hlavy a následně jej škrtil, dusil a tím ho usmrtil.

Počínal si tak přesto, že 20. prosince 2005 byl podmíněně propuštěn z výkonu trestu na 10 a půl roku za loupež, přičemž mu byla stanovena sedmiletá zkušební doba. U Vrchního soudu se obžalovaný domáhal zrušení rozsudku a zproštění obžaloby. Tvrdil totiž, že nevraždil. Pouze připustil, že se zavražděným měl konflikt. Po něm však, jak uvedl, odešel z bytu. Přítel byl v té době živý, bez jakéhokoliv zranění.

Zároveň namítal, že KS v rámci dokazování nevyslechl jím navrhované svědky, kteří by mohli potvrdit, že po jeho odchodu z bytu tam přišla jiná osoba, která mohla vraždit. To s ohledem na delší dobu mezi jeho odchodem a úmrtím poškozeného.

Olomoucký VS však jeho argumenty neakceptoval. „Krajský soud řádně provedl všechny důkazy a správně je i vyhodnotil,“ řekl Právu mluvčí VS Petr Angyalossy s tím, že jedenáctiletý trest se zdá být nepřiměřeně mírný. „To s ohledem na to, že se jedná o zvláště nebezpečného recidivistu. Šoman však má vykonat kvůli porušení podmínky ještě čtyři roky z předchozího trestu a zákon říká, že přísnější než patnáctiletý trest mu v rámci právní kvalifikace jeho jednání nelze uložit. Fakticky si je však odsedí,“ konstatoval Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám