Hlavní obsah

Podnikatel před 12 lety fingoval svou smrt v moři, teď ho zatkli v ČR

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvanáct let se český podnikatel Petr Žižka (41) dokázal vyhýbat vězení, kde měl strávit 7,5 roku za krádež, poškozování cizí věci a porušování domovní svobody. Odsouzen byl v roce 1997 a ve stejný rok utekl do Itálie. Tam úspěšně zinscenoval svou smrt.

Článek

Do Česka pak přišel z Apeninského poloostrova úmrtní list, podle kterého se Žižka 19. července 1997 utopil. V ČR byl poté oficiálně prohlášen za mrtvého a soudy zrušily i mezinárodní zatykač, který na něj po útěku do Itálie vydaly.

Nikdo tehdy zřejmě netušil, že odsouzený podnikatel nadále naprosto zdravý pobýval v Itálii. „Poté pod identitou jednoho ze svých příbuzných vycestoval do USA, kde nějakou dobu pracoval, a dokonce tam i získal identifikační kartu. Příjmení Žižka si přitom ponechal, jen křestní jméno pozměnil,“ přiblížila v úterý Právu další životní kroky domnělého mrtvého mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká.

V zahraničí podle ní Žižka bydlel na různých místech celých deset let, ale táhlo ho to prý domů a předloni se skutečně vrátil do ČR, což byla osudová chyba. Ještě další dva roky údajně žil se svou původní rodinou, a dokonce se pod jménem jednoho z příbuzných pustil znovu do podnikání.

Proto prý byl naprosto v šoku, když ho letos 25. srpna vpodvečer na zahrádce jedné restaurace poblíž obchodního domu v Českých Budějovicích zatkla policie. Po dvanácti letech od své domnělé smrti jej tedy spravedlnost nakonec přece jen dostihla a nyní už si dříve stanovený trest odpykává.

Zatčením šokován

„Málem se při zatýkání zhroutil, když mu na rameno poklepal policista a řekl 'jménem zákona...' Byl tak neskutečně překvapený, že na něj mohl někdo přijít, že ani nekladl odpor a ke své pravé identitě se následně přiznal,“ popsala v úterý Právu okolnosti pro Žižku naprosto nečekaného zadržení Kopecká. Doplnila, že odsouzený potvrdil i to, že fingoval své utopení v Itálii.

Žižku dopadli policisté ze speciálního Útvaru cíleného pátrání, kterému se říká Lovci lebek. Přišli na něj jednoduše. Poté, co se vrátil do ČR, ho někdo poznal a upozornil na to policii. Kriminalisté pak určitou dobu Žižku sledovali, a když získali jasné důkazy, kým ve skutečnosti je, zamířili k soudu.

„Soudce musel znovu vydat zatykač, aby policisté vůbec mohli odsouzeného zadržet. Ten byl totiž vlastně mrtvý. Soudce nakonec souhlasil a následně proběhlo zadržení,“ řekla Kopecká.

V šoku byl nejen Žižka poté, co jej policie po dvanácti letech od domnělé smrti zatkla, ale v úterý i jeho bratr.

„Podle toho, jak mi to popisujete, tak to byl můj bratr, ale ten zemřel v roce 1997. On je vážně živý? Tak to se dozvídám poprvé od vás, to jste mě překvapili, já jsem to vážně nevěděl. Už před jeho smrtí jsme nebyli v kontaktu. Víte, on byl taková černá ovce rodiny, vyvrhel, nestýkali jsme se s ním a se mnou nemá ani teď nic společného, už vůbec ne podnikání,“ tvrdil Právu v úterý jeho bratr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám