Hlavní obsah

Policie zadržela muže kvůli znásilnění dívky, soud ho nechal jít

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ve vazbě skončil před několika dny 29letý muž, který podle policie koncem července znásilnil v Ostravě-Porubě sedmnáctiletou dívku. Přestože je ještě v podmínce za předchozí ublížení na zdraví, okresní soud ho tehdy odmítl vzít do vazby.

Článek

Teprve krajský soud, na který se obrátil se stížností státní zástupce, nepochopitelné rozhodnutí okresní soudkyně zvrátil a rozhodl o vzetí muže do vazby.

Soudkyně okresního soudu původně žádost státního zástupce o vzetí do vazby zamítla a spokojila se s písemným slibem obviněného muže, že se podobného jednání příště vyvaruje. A to přesto, že mu ještě neskončil podmíněný trest za předchozí ublížení na zdraví při rvačce.

„Policisté obviněného muže už eskortovali do vazební věznice, neboť okresní státní zástupce podal proti rozhodnutí soudu stížnost a krajský soud rozhodl o vzetí obviněného do vazby. Trestní stíhání tak v současnosti již probíhá vazebně,“ potvrdila v neděli mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Nechal na místě doklady

Událost se odehrála před měsícem po půlnoci v Ostravě-Zábřehu, kde si pachatel vyhlédl mladou dívku. Strhnul ji na zem a potom zatáhl do blízkého křoví mezi domy.

„Dívka se bránila a volala o pomoc,“ řekla mluvčí. Pachatel ji několikrát udeřil pěstí do obličeje, potom jí přetáhl přes hlavu svetr a škrtil ji do doby, než přestala křičet. Pak si svlékl kalhoty a dívku znásilnil.

„Násilníka vyrušili dva náhodní svědci, kteří slyšeli zoufalé volání o pomoc. Když je muž zaregistroval, utekl. Svědci ženě okamžitě pomohli obléci se a snažili se ji uklidňovat. Oběť byla po děsivém zážitku v takovém stavu, že nebyla schopna uvést souvislé informace. Proto byla převezena do nemocnice,“ dodala mluvčí.

Policistům v pátrání výrazně ulehčily doklady pachatele, nalezené na místě činu. Násilník byl zatčen krátce před pátou hodinou ráno. Na sobě už měl jiné kalhoty, které podle svých slov našel v popelnici.

„Dívka byla při brutálním útoku zraněna, jak v obličeji, tak na dalších částech těla. Proti zadrženému muži bylo policejním komisařem zahájeno trestní stíhání pro trestný čin znásilnění s trestní sazbou do deseti let, v případě prokázání těžké újmy na zdraví až do dvanácti let vězení,“ dodala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám