Hlavní obsah

Hasiči zachraňovali posádku hausbótu u Kunovic na Zlínsku

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posádku sedmimetrového ocelového hausbótu museli v sobotu odpoledne zachraňovat hasiči na jezu na Baťově kanále u Kunovic na Zlínsku.

Článek

„Lodivod zapůjčeného sedmimetrového ocelového hausbótu nerespektoval značení vodní cesty a s lodí najel do těsné blízkosti hrany jezu. Loď hranu jezu přejela a zůstala na ní stát s přední částí ve vzduchu. Manželský pár na lodi potřeboval vyprostit i s plavidlem,“ informoval mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček.

„Hasiči spustili na hladinu horního toku řeky člun a vyjeli k záchraně osob. Po příjezdu k lodi bylo zjištěno, že oba pasažéři nejsou nijak zraněni a mohou se zapojit do pomoci a vyproštění uvízlého hausbótu,“ popsal dramatické okamžiky Mitáček.

Správce plavební komory na jezu pomohl zvednout regulační brány jezu, čímž loď mírně nazvedl. Následně za pomoci motoru plavidla a člunu hasičů byl hausbót odtažen z hrany přepadu jezu.

„Na místo přijel majitel půjčovny lodí z jezu Spytihněv, který potvrdil řádné zapůjčení plavidla a doložil poučení vůdce malého plavidla o pravidlech plavby. Sám požádal policii o provedení dechové zkoušky u muže, který svým chováním neskýtal záruku bezpečné plavby. Jak také sám podotkl, nikdy v historii půjčování lodí na Baťově kanále nedošlo k podobné nehodě,“ doplnil mluvčí hasičů.

Hasičům se kolem 21:30 hodin podařilo za pomoci jeřábu vytáhnout poškozenou loď na břeh. „Díky profesionálnímu přístupu všech zainteresovaných složek se podařilo zbránit zranění lidí i větším škodám,“ informoval v sobotu večer Ivo Mitáček. Loď se podařilo zabezpečit a stabilizovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám