Hlavní obsah

ČNB vyměřila manažeru ČEZ Svobodovi pokutu 1,7 miliónu

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obchodní ředitel energetické společnosti ČEZ Alan Svoboda má státu zaplatit pokutu 1,7 miliónu korun. Bankovní rada České národní banky (ČNB) mu ji vyměřila za to, že na jaře 2005 dvakrát nakoupil akcie ČEZ – vždy těsně předtím, než firma zveřejnila důležité údaje o svém hospodaření, které Svoboda díky své pozici ve společnosti dobře znal.

Článek

Svoboda se tím podle zákona o podnikání na kapitálovém trhu dopustil přestupku. „Dne 29. 4. 2005 nabyl akcie emitenta ČEZ, a. s., v počtu 7500 akcií a dne 17. 5. 2005 nabyl akcie emitenta ČEZ, a. s., v počtu 10 000 akcií, ačkoli jako místopředseda představenstva ČEZ v době podání pokynů k nákupům znal vnitřní informaci o návrhu představenstva týkajícím se výše dividendy spojené s rozdělením zisku ČEZ za rok 2004...,“ píše se v rozhodnutí ČNB na jejích internetových stránkách.

Svoboda podle svého právního zástupce pokutu zaplatí, ale rozhodnutí ČNB chce napadnout správní žalobou.

Svobodův případ se dostal až k soudu. Podle obžaloby manažer na obchodech vydělal více než 1,6 miliónu korun. Za zneužívání informací v obchodním styku mu hrozil trest dva až osm let vězení.

Pražský městský soud sice v březnu zahájil hlavní líčení, případ pak ale postoupil bankovní radě ČNB jen jako možný přestupek kvůli porušení zákona o podnikání na kapitálovém trhu.

„Popisované jednání proběhlo, ale nedosáhlo intenzity trestného činu,“ odůvodnil tehdy své rozhodnutí soudce Kamil Kydalka. To pak na konci července potvrdil i pražský vrchní soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám