Hlavní obsah

Vietnamským pěstitelům marihuany hrozí 15 let za mřížemi

Právo, Rudolf Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Před senátem ústeckého Krajského soudu začal v úterý sedmidenní maratón hlavního líčení se skupinou devíti Vietnamců, které obžaloba viní z pěstování marihuany a jejího vývozu do zahraničí. Podle státní zástupkyně skupina v Česku vypěstovala minimálně 2536 rostlin konopí, které pak usušila a vyvezla do Nizozemska. V případě uznání viny obžalovaným hrozí trest až 15 let vězení.

Foto: Rudolf Prchal, Právo

V úterý začalo u ústeckého soudu náročné hlavní líčení s vietnamskými pěstiteli marihuany.

Článek

„Skupina provozovala pěstírny a sklady na několika místech Česka, například na Ústecku, Litoměřicku, Českolipsku, Kladensku a Rokycansku. Mladé rostlinky konopí, hnojiva a potřebnou techniku si obžalovaní za pomoci dopravních firem nechali v letech 2007 a 2008 dovézt z Nizozemska,“ stojí v obžalobě. Poté údajně vypěstovali dospělé rostliny, které pak nasušili. Obžaloba dále tvrdí, že tak získali přes 155 kilogramů kvalitní marihuany, která obsahovala minimálně 15 procent THC.

Na odhalování skupiny pracovali čeští policisté a celníci s kolegy v Německu. Zde podle obžaloby policisté zadrželi kurýry s poslední dodávkou, ve které bylo kolem 90 kilogramů kvalitní marihuany.

Soudní jednání je velmi zdlouhavé, předsedkyně senátu Věra Benešová jej původně přerušila kvůli tlumočníkovi, kterému nebylo rozumět, a povolala dalšího. Soud má jednání naplánované až do středy příštího týdne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám