Hlavní obsah

Žháři byli jen pěšáci, tvrdí zmocněnec rodiny z Vítkova

Právo, ČTK, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

V souvislosti se žhářským útokem na romskou rodinu ve Vítkově by mohl být obviněn někdo z nejvyšších představitelů českých ultrapravicových extremistů. Řekl to zmocněnec poškozené rodiny Markus Pape. Podle něj jsou čtyři dosud obvinění pouhými pěšáky, kteří jen vykonávali rozkazy. Policie však jeho tvrzení odmítá.

Článek

„Kriminalisté se nyní soustředí na usvědčení lidí, kteří rozkaz vydali,“ řekl Pape, který zastupuje práva rodiny během vyšetřování a má právo nahlížet do spisu. Podle zdroje Práva, blízkého vyšetřování případu, ale tvrzení Markuse Papeho není pravdivé.

Minulý týden ve středu policie zadržela 12 přívrženců krajní pravice z Bruntálska a Opavska. Čtyři muže ve věku kolem 25 let nakonec kriminalisté obvinili z pokusu o vraždu s rasovým motivem. Ministr vnitra Martin Pecina v neděli nepřímo spojil žhářský útok s krajně pravicovou Dělnickou stranou. Podle něj by případ mohl pomoci při rozpuštění této partaje. Šéf strany Tomáš Vandas spojení odmítl.

„Je v zájmu poškozené rodiny dopadnout hlavní postavy celého případu. Ty zatím obviněny nebyly. Hlavní strůjci se teprve hledají,“ řekl Pape.

Zdroj blízký vyšetřování Právu řekl, že policie pochopitelně stále vyšetřuje různé souvislosti případu a vazby na různé osoby. „Tvrdit ale, že žháři plnili rozkazy někoho jiného, je nesmysl,“ řekl zdroj Práva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám