Hlavní obsah

Za umlácení štěněte a výhrůžky družce jde muž na půl roku do vězení

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Jičín

Za zabití štěněte a vyhrožování družce likvidací si odpyká Jiří Oravec z Kunína na Novojičínsku šest měsíců ve věznici s dozorem. Ty se mu přidají k nižšímu, 90dennímu trestu, protože nevykonal soudem již dříve nařízených 180 hodin obecně prospěšných prací za řízení v opilosti.

Foto: Pavel Karban, Právo

Odsouzený Jiří Oravec

Článek

Oravce nemohla soudkyně na lavici obžalovaných dostat skoro půl roku. Nejprve nereagoval na výzvy a poté, když mu červnová povodeň vzala domek, neměl trvalé bydliště. Teď bydlím v lihovaru, tam je to dobré,“ prohlásil ve středu před soudem muž. V Kuníně má pověst pochybné existence a i proto ho k soudu musela přivést policejní hlídka.

Obžaloba vinila Oravce z toho, že 27. prosince 2008 zabil jeden a půl měsíce starou fenku labradora, která patřilo jeho tehdejší družce, pětadvacetileté Pavle Dudové. „Utrpěla mnohačetné fraktury lebky. Byla rozdrcená tak, že takřka nešlo rozpoznat o jaké plemeno psa se jedná,“ popsala stav štěněte veterinářka Šárka Šturmová. Potvrdila, že zvíře muselo umírat v bolestech. Kromě týrání zvířete kladla obžaloba Oravcovi za vinu i trestný čin násilí proti skupině a jednotlivci. Měl totiž vyhrožovat Dudové, že ji zabije stejně jako psa.

Hájil se sám, bez advokáta

Oravec popřel, že by psa zabil. „Měl jsem tehdy něco vypito, ale pamatuju si vše,“ tvrdil. Když měl říct svůj názor na to, jak se mohlo stát, že pes byl zabit v domě, ve kterém kromě něj nikdo jiný nebyl, odpověděl: „Buď jsem byl v kómatu, nebo to musel být někdo jiný.“ Výhrůžky Dudové ale Oravec přiznal. Stejně jako to, že ji občas i zbil.

„Ale to jsem se jen bránil nebo mě vyprovokovala,“ prohlásil. Svědky, Dudovou a Milana Jurašíka, označil za nevěrohodné. „Jejich výpovědi se v mnohém rozcházejí,“ upozorňoval Oravec, který se hájil sám bez advokáta.

Rozsudek zatím není pravomocný, protože Oravec se proti němu na místě odvolal. „Doufám, že je spokojená, když mi udělala problémy. Je to kráva,“ řekl před soudem na adresu Dudové a odešel z jednací síně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám