Hlavní obsah

Motocyklista bez řidičáku srazil 10letou dívku

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdek-Místek

V zatáčce mezi Rychalticemi a Fryčovicemi srazil v pátek 25letý motocyklista bez řidičského oprávnění 10letou dívku, která jela na jízdním kole. Její tělo bylo při nárazu odmrštěno dvacet metrů od místa nehody. S těžkým zraněním ji odvezla záchranná služba do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě. Mluvčí policie Ivan Žurovec upozornil, že od nového roku může v souvislosti se změnou zákona podobných případů přibývat.

Článek

Motocyklista srazil dívku v pravotočivé zatáčce ve chvíli, když právě odbočovala vlevo na cyklistickou stezku.

"Při vyšetřování policisté navíc zjistili, že motocykl neměl ani provedenou povinnou technickou kontrolu. Kriminalisté zahájili trestní řízení pro trestné činy ublížení na zdraví a řízení bez řidičského oprávnění.,“ uvedl Žurovec. Mladíkovi hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

Od nového roku, kdy přestane být řízení motorových vozidel bez řidičského průkazu trestné, by však hrozila maximálně tisícikorunová pokuta v blokovém řízení.

Bez řidičáku většinou ve starém autě

"Lidé, kteří jezdí bez řidičských průkazů, ve většině případů užívají vozidla ve velmi špatném technickém stavu. Protože jde mnohdy o osoby žijící na sociálních dávkách, je takřka nemožné z nich i tisícikorunovou pokutu vymoci.“ upozornil Žurovec.  

Přidal i příběh z vlastní praxe z doby, kdy řízení vozidel bez řidičského průkazu trestné nebylo.

"Před několika lety jsme zastavili řidiče, který řídil auto, aniž by kdy absolvoval autoškolu. Když jsme mu uložili onu tisícikorunovou pokutu, vzal si od nás složenku. Pak nám ukázal dalších sedm, které za tuto noc již posbíral od jiných policejních hlídek. Se smíchem nám řekl, že se s kamarádem vsadil, kdo jich za noc získá víc. Jako čistí pobírači sociálních dávek si byli jisti, že od nich pokutu nikdy nikdo nevymůže. Auta nebyla jejich, nebylo tedy možné je zabavit k úhradě pokut,“ doplnil informaci Žurovec. 

Reklama

Výběr článků

Načítám