Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil 11letý trest pro obchodníka s kokainem

Novinky, ČTK, Petra Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Vrchní soud v Olomouci ve čtvrtek potvrdil 11letý trest vězení pro 44letého Igora Cydricha. Podle obžaloby byl členem gangu, který obchodoval s kokainem. Z Jižní Ameriky do České republiky posílal zásilky obsahující celkově přes sedm kilogramů drogy. Ve všech případech policie zadržela zásilky dříve, než se dostaly ke svému adresátovi.

Článek

Trest odnětí svobody na 11 let byl muži vyměřen již v dubnu tohoto roku Krajským soudem v Ostravě. Obžalovaný se však proti rozsudku odvolal k vrchnímu soudu. 

Obžalovaný Igor Cydrich podle soudu dovážel kokain společně s dalšími osobami převážně z Venezuely, Panamy a Ekvádoru. Svůj první balíček se do České republiky pokusil se svými komplici dostat již v roce 2006. Obsahoval nejméně 470 gramů směsi kokainu.

Zásilky posílal do poštovních schránek, které si zřídil v Ostravě a v Havířově. Jednu zadrželi němečtí celníci, další čeští. Předminulý rok se obžalovaný pokusil dovézt téměř sedm kilogramů směsi kokainu převážně z Ekvádoru. Drogu si nechal poslat na poštu v polském městě Raciborz. Tam jej však zadrželi místní policisté.

Vinu popíral

Obžalovaný trestnou činnost popíral. Tvrdil, že jeho vina nebyla prokázána, jelikož jej žádný ze svědků přímo neusvědčil. V odvolání dále muž uvedl, že podnikatelskou činnost vykonával zcela legálně v rámci své obchodní společnosti, jejíž náplní bylo dovážet různé druhy zboží z mnoha koutů světa. Společnost neobchodovala s drogami. Rovněž odmítal tvrzení, na základě kterého měl být členem nějaké organizované skupiny.

Cydrich se proti rozhodnutí odvolal k Vrchnímu soudu v Olomouci. Ten jeho obžalobu nepřijal. Předseda senátu Jaroslav Zbožínek uvedl, že obžalovaný si své spoluúčasti na trestné činnosti musel být vědom. Přímým důkazem tohoto faktu jsou odposlechy hovorů Cydricha a jeho kompliců.

"Jestliže spisovým materiálem procházejí Panama, Venezuela, Kolumbie, Ekvádor, Polsko, Itálie a Německo, přes které se distribuovala droga, je námitka obžalovaného, že nešlo o organizovanou skupinu, až úsměvná," uvedl Zbožínek.

Trest odnětí svobody na dobu 11let vyměřil již krajský soud. Označil Cydrichovo jednání za opakované, promyšlené a dlouhé.

 "Obžalovaný byl také v minulosti odsouzen za drogovou trestnou činnost v Americe," uvedl předseda vrchního soud. Dodal, že Cydrich dostal trest při spodní hranici trestní sazby, která činila deset až 15 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám