Hlavní obsah

Záběry z vrtulníku na jihu Moravy usvědčily zběsile ujíždějícího řidiče

Právo, Novinky, Petr Nový, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blansko
Aktualizováno

Nepříjemnou skutečnost zjistil v uplynulých dnech polský řidič, který ujel policejní hlídce a snažil se následně policistům namluvit, že daným vozem, který porušoval předpisy, vůbec nejel. Veselá nálada ho přešla, když mu celou jízdu policisté přehráli poté, co ho ze vzduchu sledoval vrtulník s kamerou.

Článek

Dopravní policisté v poslední době stále častěji využívají vrtulníky. Při jedné dopravně bezpečnostní akci na Blanensku na jihu Moravy to sám poznal jeden polský řidič vozu audi. Jel moc rychle, ale když ho hlídka policie zastavila, šlápl na plyn a dal se na zběsilou jízdu mezi obcemi.

Přitom riskantními manévry a předjížděním ohrožoval další motoristy. Nakonec dokličkoval až do Svinošic, kde vůz odstavil u restaurace. Hlídkám pak tvrdil, že daným vozem vůbec nejel. Svůj názor ale změnil ve chvíli, kdy mu policisté ukázali letecké záběry. Jeho chování totiž celou dobu jízdy natáčel ze vzduchu policejní vrtulník.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Záznam z vrtulníku může hlídka na zemi sledovat v přímém přenosu.

Policisté operovali také na motorkách a v neoznačených autech s radary. Řidiči porušující předpisy na silnici 1/43 z Brna na Svitavy neměli šanci v pondělí dopoledne vyváznout bez trestu. Policisté z Brna-venkova a Blanenska nasadili do akce několik desítek policistů, kteří na neukázněné řidiče dohlédli.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Vrtulník se schopností monitorovat ze vzduchu jízdu automobilů

„V terénu je nasazeno dohromady 13 hlídek, zaměřujeme se jak na rychlou jízdu, alkohol, tak třeba přejíždění, v čemž nám vydatně pomáhá právě vrtulník,“ prohlásil policejní mluvčí Bohumil Malášek. Spolupráce s policisty přímo ve vzduchu se na silnici na Svitavy, přezdívané „silnice smrti“, už osvědčila.

„Během krátké chvíle jsme schopni obsáhnout velké úseky. Vrtulník je opatřen záznamovým zařízením, z několika kilometrů je kamera schopna si přiblížit poznávací značku auta tak, aby byla čitelná. Nemusíme být proto přímo nad silnicí. Záznam z kamery můžeme navíc vysílat i pozemní hlídce, která tak vidí to, co my,“ prohlásil Karel Neugebauer z dopravního inspektorátu Brno-venkov.

Reklama

Výběr článků

Načítám