Hlavní obsah

Za tragický pád stromu ve Zlíně byli obviněni tři zaměstnanci magistrátu

Novinky, ČTK, Petr Nový, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

Zlínští kriminalisté obvinili za lednový pád stromu v centru krajského města tři zaměstnance magistrátu z obecného ohrožení. Strom vysoký asi 20 metrů se zřítil nedaleko zastávky MHD na několik lidí, dva dvanáctiletí chlapci utrpěli smrtelná zranění.

Článek

Obvinění údajně vzhledem ke svému vzdělání, znalostem a funkci mohli tragédii zabránit. Hrozí jim až 10 let vězení. Informaci potvrdila v pátek zlínská policie.

"Naprosto bez komentářů a připomínek respektujeme výsledky šetření státní policie. Budeme očekávat, jak dopadne další fáze šetření a případně soudní líčení. Do doby skončení celého procesu, to znamená do doby například vynesení rozsudku, ctíme presumpci neviny ke všem třem zaměstnancům radnice. Budeme s nimi v pracovním poměru zacházet jako by byli nevinní,“ poznamenala k rannímu obvinění ze strany policie primátorka Zlína Irena Ondrová (ODS). 

Kriminalisté obvinění opírají o znalecký posudek, na kterém kromě soudního znalce pracovalo ještě dalších deset konzultantů, zabývajících se například studiem chorob rostlin, vlastnostmi půdy, dřevinami, klimatickými podmínkami či zkoumáním vnějších vlivů na organismy. Podle znalců byl strom v havarijním stavu více než deset let.  

Strom vypadal jako zdravý

Znalecké posudky si v minulých měsících zadala také zlínská radnice. Na rozdíl od policií zadaného zkoumání výsledky dvou magistrátem objednaných posudků neprokázaly zanedbání města. Znalci například uvedli, že se vzrostlý pajasan žláznatý "jevil jako vitální" a že při běžném pozorování nemusely být "vizuální znaky stromu, které by signalizovaly nestabilitu, viditelné".

Při kontrole v téměř čtyřiceti nejfrekventovanějších lokalitách prověřili specialisté celkem 4 065 stromů, z nichž dvanáct v havarijním stavu nechali pracovníci odboru městské zeleně okamžitě pokácet. "V dalším kácení bude město pokračovat v souladu s doporučením v průběhu následujících tří let,“ uvedla mluvčí zlínské radnice Marie Masaříková. 

Tragédii nepřežili dva chlapci

Neštěstí se stalo ve čtvrtek 22. ledna. Na místě tragédie zasahovalo velké množství záchranářů, hasičů a policistů. Hasiči pomocí motorových pil postupně prořezávali větve stromu, aby se mohli zdravotníci dostat ke zraněným. 

Vzrostlý strom se zřítil do prostoru autobusové a trolejbusové zastávky. Na místě bylo větší množství zraněných, z toho dva dvanáctiletí chlapci. Jeden z nich zemřel krátce po události, druhý o několik dnů později v brněnské nemocnici, kam byl převezen na specializované pracoviště.  

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám